Je li opravdan strah da će Kinezi širiti korupciju u BiH?

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2020. u 22:00
Sinohydru je zabranjeno sudjelovanje u projektima koje financira Banka Afrike/SHUTTERSTOCK

Kineska kompanija otvorila je nedavno podružnicu u Banjoj Luci iz koje će upravljati projektima u BiH.

Kineska državna kompanija Sinohydro Corporation Limited otvorila je nedavno poslovnicu u Banja Luci iz koje planira voditi projektu u BiH, doznaje portal Capital.ba.

Kompanija je uključena u nekoliko poslova u Bosni i Hercegovini od kojih je većina u Republici Srpskoj. S kompanijom Azvirt Limited Liability Sinohydro čini konzorcij koji je angažiran na izgradnji mosta Počitelj na Koridoru VC, poslu vrijednom 28,1 milijuna eura. Natjecali su se i za izgradnju HE Dabar vrijedne 430 milijuna maraka (oko 220 mil. eura), ali zbog žalbi i sudskih postupaka proces izbora izvođača radova još nije završen.

Brojni sporni projekti
Sinohydro je bio dio konzorcija koji je trebao graditi HE Ulog na gornjem toku rijeke Neretve. Godine 2012. godine s EFT grupom Vuka Hamovića, koja je koncesionar, potpisan je ugovor o izgradnji koja nikada nije počela. Vlada Republike Srpske je Hamoviću, jednom od najvećih trgovcu strujom na Balkanu produžila rok za izgradnju do svibnja 2022. godine.

Kineska kompanija se još prije nekoliko godina nudila da gradi autocestu Banja Luka-Mliništa. Na temelju sporazuma iz 2015. godine dostavili su i studijsku dokumentaciju nužnu za završne pregovore o kreditu i studiju utjecaja na okoliš, ali Savjet ministara BiH nije dao saglasnost za taj projekt. Bili su zainteresirani i za gradnju nove bolnice u Doboju, ali nisu pobijedili na natječaju.

 

28,1 milijun

eura vrijedna je izgradnja mosta Počitelj u kojoj sudjeluje Sinohydro

Možda je i bolje da nisu dobili navedene poslove jer je prema pisanju pojedinih medija Sinohydro gotovo sinonim za korupciju, te se nalazi na crnoj listi Svjetske banke zbog svog poslovanja, tvrdi Capital.ba. Prema pisanju portala Moja Hercegovina, kineska kompanija je navodno bila uključena u više spornih projekata u afričkim zemljama kao što su Kenija, Uganda, Zimbabve i Zambija iz kojih su stizale optužbe da su skloni korupciji i varanju te da im je kvaliteta radova loša.

Čak je i razvojna banka Afrike stavila tu kinesku kompaniju na crnu listu i zabranila im sudjelovanje u svim projektima koje financira Banka Afrike. Također, Transparency International je naveo da je jedan od građevinskih projekata koje provodi Sinohydro spomenik korupciji. Riječ je o izgradnji brane u Maleziji koja je prema podacima koji su predstavljeni u toj zemlji urađena bez kontrole kvaliteta uz mnogobrojne neregularnosti, a sve zbog smanjenja troškova. 

Kritiziraju ih i u Kini
Inače, Sinohydro je poznat i po koruptivnim radnjama na projektu u Zimbabveu gdje je dobio posao od 533 milijuna dolara. Revizija tog projekta pokazala je da je vrijednost natječaja umjetno povećana te je dvostruko premašila realnu vrijednost. Zanimljivo je da je Sinohydro, koji posluje ili to želi i u drugim zemljama regije, kažnjen i od strane kineske vlade zbog lošeg rada, te je i kritiziran za projekte u Mijanmaru i mnogim afričkim zemljama.

Prema podacima portala Moja Hercegovina, kineski investitori u BiH do sada su najviše poslova realizirali ili pokušali realizirati u zemljama Trećeg svijeta, a nerijetko su unosne ugovore sklapali pomoću korupcije i prethodnih dogovora s pojedinim predstavnicima vlasti. Zato bi, objašnjava Moja Hercegovina, takve kompanije, s dugogodišnjim iskustvom u radu s korumpiranim pojedincima iz vlasti u afričkim i azijskim zemljama, mogle, ili već jesu, naći dobre suradnike i u BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close