Izvješća T. Cooka frizirana da bi šefovi dobili bonuse

Autor: Tomislav Pili , 22. listopad 2019. u 14:14
Propast turoperatora ostavila je tisuće Britanaca bez prijevoza/REUTERS

Revizori su odobravali uklanjanje izvanrednih stavki teških 1,8 milijardi funti koje su povećavale dobit na temelju koje su se izračunavali bonusi.

Predstavnici računovodstvene kompanije PricewaterhouseCoopers (PwC) suočit će se danas s optužbama da su bili u sukobu interesa dok su revidirali poslovne knjige propale britanske turističke tvrtke Thomas Cook.

K tome, računovodstvene akrobacije teške čak 1,8 milijardi funti prema svemu sudeći pogrešno su prikazivale "financijsko zdravlje" kompanije.  PwC je revidirao financijska izvješća Thomasa Cooka od 2008. do 2016. godine. Kako piše Financial Times, putnička kompanija koristila je kontroverznu računovodstvenu politiku u kojoj je tijekom tih osam godina uklonila "izvanredne stavke" od 1,8 milijardi funti, čime su glavni financijski rezultati kompanije bili iskrivljeni.

Međutim, tako izračunata operativna dobit bila je osnova za izračunavanje bonusa za vodeće menadžere Thomasa Cooka. Međutim, računovodstvena tvrtka Ernst Young (EY) koja je postala revizor Thomasa Cooka od 2017.  izrazila je zabrinutost zbog "identifikacije i odobravanja zasebno objavljenih stavki". Oko 28 milijuna funti takvih troškova je preklasificirano te godine, smanjujući temeljnu zaradu.

Kompanija je zbog toga upozoravala investitore da očekuje lošije rezultate. Prema tvrdnjama upućenih izvora FT-a, PwC je s jedne strane savjetovao kompaniju o politici nagrađivanja koja je vodeće ljude štitila od izvanrednih stavki dok je s druge strane revidirao alokaciju upravo tih stavki. Savjetničke usluge o politici nagrađivanja PwC je od 2007. do 2012. naplatio 4 milijuna funti, pokazuju podaci iz njegova izvješća. Računovodstvena tvrtka pak tvrdi da je prestala pružati takve savjetničke usluge u 2009. godini.

"Nerevizorski rad  kao savjetnika odbora za nagrađivanje odobrio je unaprijed revizorski odbor, u skladu sa svim relevantnim regulatornim standardima i objavljen je u godišnjim izvješćima", poručili su iz PwC-a. Predstavnici PwC-a i EY-a pojasnit će svoje viđenje revizije Thomasa Cooka danas pred zastupnicima britanskog parlamenta. Podsjetimo, nakon posrnuća turoperatora koje je ostavilo tisuće Britanaca u inozemstvu bez prijevoza kući, tamošnja politika počela je postavljati pitanja milijunskih bonusa vodećim ljudima kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close