Izvanredna uprava u Krajina osiguranju

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2016. u 21:59
U Banja Luci tvrde da se Indijci ne žele baviti osiguranjem, već hoće izvući novac iz Krajina osiguranja

Agencija za osiguranje RS kaže da je izvanredna uprava postavljena da bi se sačuvao financijski položaj banjalučke osiguravajuće kuće čiji su vlasnici Indijci, te zaštitili klijenti.

Agencija za osiguranje Republike Srpske uvela je izvanrednu upravu u Krajina osiguranju iz Banja Luka zbog utvrđenih nepravilnosti jednog od novih vlasnika osiguravajuće kuće, pišu Nezavisne novine. Za izvanrednog upravitelja imenovan je Miroslav Lazendić, ekonomist iz Banja Luke, tako da jedan od novih vlasnika Indijac Navin Agarval ne može donositi nikakve odluke.

I drugi novi vlasnik Krajina osiguranja Gupta Nete također je iz Indije, i oni zajedno imaju 50,48 posto vlasništva u Krajina osiguranju.  Iz Agencije za osiguranje RS rekli su da će izvanredna uprava trajati tri mjeseca, a za to vrijeme u Krajina osiguranju prestaju sve nadležnosti i ovlaštenja uprave, nadzornog organa, kao i nadležnosti skupštine dioničara. Prema tvrdnjama Agencije za osiguranje RS, izvanredna uprava je uvedena da bi se sačuvao financijski položaj osiguravajućeg društva, s ciljem zaštite osoba koja imaju pravo na naknadu iz osiguranja, kao i zbog dobrobiti industrije osiguranja.

Svi zaključeni ugovori o osiguranju i dalje vrijede, te osiguranici i oštećene osobe i dalje ostvaruju svoja prava na temelju zaključenih ugovora. Slobodan Bobar, predsjednik sindikalne organizacije Krajina osiguranja, rekao je da je privatizacija osiguravajuće kuće obavljena na pogrešan način. Prema njegovim riječima, sve ukazuje na to da Agarval nije imao namjeru baviti se osiguranjem, već je želio izvući novac iz Krajina osiguranja i rasprodati njegovu imovinu. Bobar kaže je Krajina osiguranje prije privatizacije imala potencijal da postane vodeće osiguravajuće društvo u RS, zbog duge tradicije.

"Pravi problemi za radnike nastali su kada je jedan od novih vlasnika na nezakonit način otkazao ugovor o radu za 31 zaposlenika i proglasio ih tehnološkim viškom. Ti radnici su nositelji osiguranja u ovom društvu", rekao je Miroslav Zečević, predsjednik Sindikata financijskih organizacija RS. Također, nezakonito je smijenjeno i imenovano nekoliko direktora. Sredstva Krajina osiguranja zamrznuta su zbog straha da bi indijski vlasnici mogli zatražiti izvršenje kontroverzne presude Okružnog suda u Trebinju i podići s računa 5,8 milijuna KM. 

Komentirajte prvi

New Report

Close