Izrael pred ‘dugim i teškim ratom’ nakon najsmrtonosnijeg dana u desetljećima

Autor: Ana Blašković , 09. listopad 2023. u 06:57
Foto: Reuters

Nakon napada Hamasa na Izrael u subotu stotine mrtvih, ozlijeđenih i otetih.

Premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u nedjelju da se Izrael suočava s “dugim i teškim ratom” nakon napada palestinskih militanata koji je šokirao zemlju.

Dosadašnje informacije izraelskih dužnosnika govore o najmanje 300 ubijenih i 2048 ozlijeđenih Izraelaca, dok je oko stotinu uzeto kao taoci pošto su stotine napadača na paraglajderima, motociklima i čamcima u subotu upale u zemlju iz Pojasa Gaze.

Nakon mjeseci rastućeg nasilja između Palestinaca i Izraela, subota se pretvorila u najsmrtonosniji dan u više desetljeća. Jedno od pitanja koje se postavlja je kako se čini da je cijeli izraelski vojni i obavještajni aparat zatečen u jednom od najgorih sigurnosnih propusta.

3500

raketa ispalili su militanti Hamasa prvog dana bombardiranja

Gaza bez struje
Izrael je odgovorio snažnim bombardiranjem Gaze koje se nastavilo tijekom noći sravnivši sa zemljom višekatnice i gađajući ciljeve u Libanonu nakon što je militantna skupina Hezbollah, koju podržava Iran, gađala Izrael minobacačima. Izrael je prekinuo i opskrbu Gaze električnom energijom, gorivom i robom. Dužnosnici u Gazi objavili su u nedjelju ujutro da je u izraelskim napadima na tu obalnu enklavu ubijeno 313 ljudi, a 1990 ranjeno.

Izraelski dužnosnici rekli su da su militanti u Gazi ispalili više od 3500 raketa na Izrael tijekom prve baražne vatre u subotu, ali da je većina žrtava uzrokovana bliskom borbom i “pogubljenjima” militanata Hamasa.

Netanyahu je nakon sastanka sigurnosnog kabineta u nedjelju ujutro rekao da su izraelske snage uništile “veliku većinu neprijateljskih snaga koje su se infiltrirale na teritorij” te da je započela “ofenzivna faza”. “Nastavit će se bez ograničenja i predaha dok ne postignu ciljevi”, rekao je.

Ipak, prema pisanju FT-a, 24 sata nakon početka napada, u nedjelju ujutro, izraelske snage i dalje su se borile protiv militanata na osam mjesta u zemlji, uključujući i vojnu bazu u Zikimu. Hamas je rekao da su njihovi naoružani pripadnici uključeni u sukobe u nekoliko područja u Izraelu i da imaju podršku raketne vatre.

Mnogi se boje da bi se sukob mogao rasplamsati u regionalni požar posebice nakon topničkog napada Izraela na nekoliko područja u Libanonu nakon što je Hezbollah ispalio granate “u znak solidarnosti” s palestinskim narodom.

Strah zbog regionalnog požara

Mnogi se boje da bi se sukob mogao rasplamsati u regionalni požar nakon topničkog napada Izraela na nekoliko područja u Libanonu.

Izazov za krajnje desnu vladu
Subotnji iznenadni napad, pokrenut na židovski praznik Simhat Tora, zatekao je vojsku nespremnu i predstavlja ozbiljan izazov za Netanyahuovu krajnje desnu Vladu koja je lani došla na vlast s tvrdolinijašima na obećanjima o jačanju sigurnosti. Unatoč bijesu u zbog sigurnosnih propusta, glavne političke stranke zbile su redove i započele dogovore o formiranju vlade nacionalnog jedinstva za vrijeme trajanja sukoba.

Dok traju međunarodni napori za deeskalaciju sukoba, glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres osudio je napad Hamasa i pozvao na “sve diplomatske napore da se izbjegne širi požar”. Mirovne snage UN-a raspoređene su duž izraelske granice s Libanonom kako bi “održale stabilnost i pomogle u izbjegavanju eskalacije”.

Komentirajte prvi

New Report

Close