Iz sedam BiH rudnika morat će otići višak od 2200 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2020. u 22:00
Neki bi rudnici u Federaciji BiH mogli biti zatvoreni/SHUTTERSTOCK

Neki će biti proglašeni tehnološkim viškom, dok će drugi dobiti otpremnine, a tu je i program socijalnog zbrinjavanja, tako da nitko neće ostati na ulici, kažu iz EPBIH.

Uprave svih sedam rudnika koji posluju u sklopu koncerna Elektroprivrede BiH (EPBiH), završili su prije nekoliko dana plan reorganizacije poslovanju, što je bio i jedan od uvjeta vlade FBiH kako bi se dobila realna slika stanja u tom sektoru.

Kako je Dnevnom avazu rečeno iz Elektroprivrede BiH, koja je angažirala stručnjake za procjenu stanja stanja u rudnicima, utvrđeno je da je u sedam rudnika zaposleno 8200 radnika. No plan restrukturiranja koji bi podržala vlada FBiH podrazumijeva da u koncernu ostane zaposleno gotovo 6000 rudara, a u drugom, posljednjem krugu oko 4000.

Rudari traže veću satnicu
To znači da je, prema planu restrukturiranja, višak oko 2200 radnika. Ovo je jasan pokazatelj da se gomilao broj nepotrebnih radnika, što sada dolazi na naplatu, piše Dnevni avaz. Većinom je riječ o radnicima u administraciji, ali i o rudarima. Ali plan restrukturiranja Uprava EPBiH i Nadzorni odbor još nisu razmatrali jer još nije potvrđen novi NO, što treba učiniti Skupština, čija je sjednica najavljena za nekoliko dana.

Plan mora biti poslan i Ministarstvu energije na uvid. "Utvrđen je višak radnika, ali sada ćemo vidjeti šta će biti s njima. Neki će biti proglašeni tehnološkim viškom, a neki će dobiti otpremnine. Tu je i program socijalnog zbrinjavanja. Nitko neće ostati na ulici", rečeno je iz EPBiH. S druge strane, rudari nezadovoljni nepotpisivanjem kolektivnog ugovora, najavili su za kraj siječnja mogućnost pokretanja općeg štrajka. Traže povećanje satnice sa 2,50 KM na 2,70 KM.

"Ako bi pregovarački proces doživio neuspjeh, onda se može dogoditi da ćemo ići u realizaciju ranije usvojenih odluka. Sve ćemo znati za četiri-pet dana. Postoji otvorena mogućnost štrajka u svih sedam rudnika koncerna, ali samo ako pregovarački proces doživi neuspjeh", kaže Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH. Jedna od mjera reorganizacije rudnika je i pokretanje stečaja u Rudniku Kreka.

Riječ je o rudniku koji je državi dužan stotine milijuna maraka za porez. Usto, u tom rudniku je utvrđen veliki višak radnika, također posluju s gubitkom, zbog čega bi mogla biti uvedena i prinudna uprava. Sedam rudnika ugljena u Federaciji BiH pripojeno je Elektroprivredi BiH još prije deset godina. Tada je Elektroprivreda BiH postala vlasnikom 100 posto udjela koje je vlada Federacije BiH prenijela Elektroprivredi BiH

Moguća i privatizacija
Prema riječima Nermina Džindića, ministra industrije, energije i rudarstva FBiH iz rujna prošle godine, u planu je osnivanje dvije tvrtke i to TE Tuzla s tri rudnika, Dubrave, Šikulje i Đurđevik, a druga tvrtka bi bila TE Kakanj, u sklopu kojeg bi ostala dva rudnika, Breza i Kakanj. 

Ostali bi rudnici u klopu EPBIH, objasnio je ministar Džindić, trebali ići na tržište, što prema njegovim riječima znači "ili u proces privatizacije ili možda reorganizacije, možda čak zatvaranja ili otvaranje nekog stečaja". 

Komentirajte prvi

New Report

Close