Iz Kine stiglo upozorenje: ‘Ovo bi bila ozbiljna greška’

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2023. u 10:25
FOTO: REUTERS/Matias Baglietto

Peking smatra da bi bila ozbiljna greška ako bi Argentina prekinula veze sa Kinom.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je  da bi bila “ozbiljna greška” argentinske diplomacije, ukoliko bi ta zemlja prekinula veze sa velikim zemljama kao što su Kina ili Brazil.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je na redovnoj konferenciji za novinare da je Kina važan trgovinski partner za Argentinu i da argentinska vlada pridaje veliki značaj odnosima sa Pekingom, prenio je Reuters.

Argentina je u nedjelju izabrala desničarskog libertarijanca Javiera Mileija za novog predsjednika. Milei je ranije kritizirao Kinu i Brazil, navodeći da neće imati posla sa “komunistima”, već da će favorizirati jače veze sa SAD.

Reuters prenosi izjavu Diane Mondino, ekonomistice najavljene za novu šeficu diplomacije, koja je rekla da se njena zemlja neće pridružiti BRICS-u.

Argentina je bila među šest zemalja pozvanih da postanu nove članice BRICS-a, bloka koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Argentina će “prekinuti interakcije” sa vladama Kine i Brazila, rekla je Mondino za rusku agenciju RIA Novosti, upitana hoće li Argentina poticati trgovinu sa tim državama.

“Dvije strane imaju snažnu ekonomsku komplementarnost i ogroman potencijal za suradnju. Kina je spremna nastaviti raditi zajedno sa Argentinom na promociji stabilnosti i dugoročnog razvoja bilateralnih odnosa”, rekao je Mao na pitanje novinara da komentira izjave Mondinove.

Komentirajte prvi

New Report

Close