Istraživanje koje je financirala zaklada Billa Gatesa pokazala da cjepiva protiv korone imaju jedan pozitivan učinak

Autor: Poslovni.hr , 09. rujan 2021. u 08:50
Foto: Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL

Studija Kirsch, provedena tijekom prvog zatvaranja prošle godine, ukazuje na “važnu ulogu interpersonalnog i osobito intimnog kontakta u stresnim vremenima”.

Cjepivo protiv covida-19 pozitivno utječe na mentalno zdravlje imuniziranih Ameirkanaca, čak i nakon prve doze, objavilo je sveučilište Južne Kalifornije.

Istraživanje koje je financirala zaklada Billa i Melinde Gates provedeno je na oko 8000 Amerikanaca.

“Cijepljenje može poboljšati kvalitetu života, rezultate na poslu, omogućiti ljudima da nastave s uobičajenim aktivnostima, da postanu društveno aktivniji, vrate se u ured ili da se zaposle”, rekli su znanstvenici.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da su “javnozdravstvene mjere, poput fizičkog razmaka, nužne u suzbijanju pandemije”, ali i da “kod ljudi stvaraju osjećaj izoliranosti i usamljenosti te mogu izazvati stres i tjeskobu”.

Cijepljenje može spriječiti te štetne posljedice, uključujući “nedostatak intimnih kontakata” za koje stručnjakinja sa Sorbonne Louise Kirsch i kolege sa University Collegea u Londonu kažu da je “povezan s pojačanom tjeskobom i većom usamljenošću”.

Studija Kirsch, provedena tijekom prvog zatvaranja prošle godine, ukazuje na “važnu ulogu interpersonalnog i osobito intimnog kontakta u stresnim vremenima”.

“Intimni, nasuprot prijateljskom i profesionalnom kontaktu bio je najmanje uskraćen u pandemiji, ali upravo ovi drugi su se pokazali najvažnijim za psihološko zdravlje”, piše u studiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close