Irska vlada pripremila 4 milijarde eura godišnje za ublažavanje nestašice stanova

Autor: Tomislav Pili , 05. rujan 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Vlada u Dublinu smatra da je stanovanje ‘pojedinačno najhitniji i najvažniji socijalni problem’ u zemlji.

Kako bi barem malo ublažila kroničnu nestašicu stanova i zauzdala vrtoglavi rast cijena stambenih nekretnina i najamnina, irska vlada najavila je plan ulaganja rekordnih 4 milijarde eura godišnje.

Tim novcem godišnje bi se izgradilo od 33.000 do 40.000 stanova, a program bi potrajao do kraja desetljeća. Plan pod nazivom “Stanovanje za sve” također cilja na iskorijenjivanje beskućništva.

Demoralizirane generacije

Kako prenosi Financial Times, irski premijer Micheál Martin nazvao je stanovanje “pojedinačno najhitnijim i najvažnijim socijalnim problemom s kojim se zemlja trenutno suočava”. “Nema dovoljno izgrađenih stanova i generacije su demoralizirane zbog tog problema”, istaknuo je Martin.

Irski problem sa stanovanjem vuče korijen u visokim cijenama građenja, što za posljedicu ima skupe stanove i visoke najmanine.

K tome, svoj doprinos rastu cijena daje rastuće useljavanje te nedostatak ponude. Zbog toga je vlastiti stan za sve više stanovnika Irske tek “misaona imenica”.Kako stoji u istraživanju koje je nedavno objavio Ronan Lyons, stručnjak za tržište nekretnina i ekonomist sa sveučilišta Trinity College u Dublinu, da bi irski građevinski poduzetnik ostao na nuli nakon gradnje dvosobnog stana, mora ga prodati za 450.000 eura.

To se pak prelijeva na tržište najma stanova, zbog čega najamnine sve češće ulaze u kategoriju nedostižnih.

S obzirom da je stanje na tržištu stambenih nekretnina veliki problem za glavninu stanovnika Irske, analitičari očekuju da će prijedlozi rješenja biti glavna tema za tri vodeće stranke na idućim parlamentarnim izborima zakazanima za 2025. godinu.

“Vladin plan je politički koliko i ekonomski i socijalni”, tumači Dermot O’Leary, glavni ekonomist brokerskog društva Goodbody. Prema njegovom mišljenju, ako se uspije izgraditi toliko stanova koliko je predviđeno planom, to će zasigurno olakšati mnoštvo problema, no za to će trebati niz godina.

Također, nije potpuno jasno ima li država kapaciteta, vještine i iskustva za provođenje tog plana, dodaje O’Leary. Valja podsjetiti kako se u Irskoj prije pandemije godišnje gradilo oko 20.000 stanova.

Vlada sada planira izgraditi više od 300.000 stanova do 2030. od čega 90.000 socijalnih stanova za obitelji s nižim prihodima te 54.000 “priuštivih stanova”, prosječne cijene 250.000 eura za kupce koji prvi put kupuju stan.

Zatvoreno financiranje

Priuštivi stanovi uključuju i gradnju 2000 stanova godišnje koji bi se iznajmljivali po 25 posto nižoj najamnini od tržišne cijene.

Što se tiče financiranja ovog plana, vlada namjerava izravno uložiti 12 milijardi eura dok bi 3,5 milijardi eura uložila državna agencija koja se bavi građevinskim projektima na državnom zemljištu, s naglaskom na stambene projekte. Dodatnih 5 milijardi eura došlo bi od državne agencije za financiranje stanovanja.

Fiona Cormican, direktorica poslovanja u Clúid Housing, neovisnoj neprofitnoj organizaciji koja pruža stanove s niskom cijenom najamnina Ircima koji čekaju na socijalni stan, kaže kako se ovaj program naslanja na plan “Obnova Irske” iz 2016. godine.

“Ovaj plan ide korak dalje, financijski je potpuno zatvoren i pruža dugoročno planiranje stambene politike”, izjavila je Cormican. Kolika je potreba za jeftinim stanovima govori podatak da je u kolovozu Clúid Housing ponudio prvih 25 stanova s najamninom upola nižom od tržišne. Prijavilo se 1000 kandidata.

Komentirajte prvi

New Report

Close