Investitori koji su Teslu digli za osam puta oduševljeni rekordnom isporukom

Autor: Tomislav Pili , 03. siječanj 2021. u 22:00
Elon Musk /REUTERS

Rekordna isporuka tek djelomično može opravdati golemi skok vrijednosti dionice koja je lani poskupila 700 posto.

Vrlo lijepi novogodišnji dar od Elona Muska dobili su dioničari Tesle u obliku podatka o rekordnoj isporuci auta u 2020. godini.

Međutim, to će tek djelomično opravdati golemi skok vrijednosti dionice tog američkog proizvođača automobila električnih automobila čija se tržišna kapitalizacija lani uvećala za nevjerojatnih osam puta.

Kompanija je tijekom vikenda objavila da je u četvrtom tromjesečju isporučila 180.570 automobila čime je za cijelu prošlu godinu dosegnuta brojka od 499.550 vozila.

To je 36 posto više nego godinu ranije, a rast isporuka zasluga je brzog povećanja proizvodnje tvornice u Šangaju, otvorene početkom prošle godine, te lansiranja crossovera Model Y.

Nadmašena očekivanja

Oba podatka nadmašila su očekivanja analitičara. Za posljednja lanjski kvartal financijaši s Wall Streeta, prema podacima Refinitiva, očekivali su isporuku 174.000 automobila, a 481.261 primjerak za cijelu 2020. godinu.

Međutim, time nisu ispunjene najave Teslina prvog čovjeka Elona Muska koji je tvrdio da će kompanija isporučiti najmanje pola milijuna automobila. Taj je cilj ostao nepromijenjen unatoč izbijanju pandemije, a u listopadu je financijski direktor Zachary Kirkhorn rekao kako Tesla i dalje ostaje pri svom prvotnom cilju za 2020.

669

milijardi dolara trenutna je burzovna vrijednost Tesle nakon pet uzastopnih profitabilnih kvartala

Doduše, Musk je 2016. – prilikom lansiranja Modela 3, ključnog u segmentu srednje klase – govorio da će 2020. kompanija isporučiti milijun vozila. Ipak, u razdraganoj poruci na Twitteru istaknuo je kako je „ponosan na Teslin tim zbog postizanja ove značajne prekretnice“, prenosi Reuters.

O kolikom se uspjehu radi u kontekstu ove kompanije dovoljno govori Muskova izjava da su na početku Teslina poslovanja smatrali – i to optimistično – da su šanse preživljavanja kompanije tek 10 posto.

Musk i njegova ekipa na Twitteru su dobili niz čestitki simpatizera i investitora koji vjeruju u potencijal kompanije otporne na padajući prodajni trend s kojim se suočavaju ostali proizvođači automobila.

No, potražnja za Teslinim dionicama daleko nadmašuje čak i takva pozitivna kretanja.

Podsjetimo, tijekom prošle godine cijena Teslinih dionica skočila je za 700 posto na krilima pet uzastopnih profitabilnih kvartala te prosinačkim uključenjem u burzovni indeks S&P 500. Kompanija trenutno vrijedi 669 milijardi dolara.

(Pre)optimistični Musk

Valja podsjetiti kako je (pre)optimistični Musk u svibnju 2017. izjavio kako će jednog dana Tesla biti vrednija od Applea.

U tom trenutku proizvođač iPhonea vrijedio je 776 milijardi dolara, pa je Tesla trenutno na 85 posto njegove tadašnje vrijednosti. Nadmašiti diva iz Cupertina i dalje je izazov za Muska s obzirom da Apple danas vrijedi više od dva bilijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close