Infineon ulazi u prvih 10 svjetskih proizvođača čipova

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2019. u 21:59
Izvršni direktor Reinhard Ploss/REUTERS

Njemačka tehnološka kompanija za devet milijardi eura kupuje američkog konkurenta Cypress Semiconductor.

Njemački proizvođač čipova Infineon objavio je u ponedjeljak da namjerava ponuditi devet milijardi eura za konkurentskog američkog proizvođača čipova Cypress kako bi osigurao dominantnu poziciju u automobilskom sektoru.

Dioničarima Cypressa Infineon će ponuditi 23,85 dolara po dionici, 46 posto više u odnosu na njihovu prosječnu cijenu u proteklih 30 trgovinskih dana. Uprava Cypressa signalizirala je da odobrava ponudu, izvijestili su iz njemačke kompanije.

Ta akvizicija bit će najveća u Infineonovoj povijesti, a kompanija planira pribaviti do 30 posto potrebnog novca izdanja novih dionica. Cilj im je zaključiti sporazum do početka sljedeće godine.

"Planirano preuzimanje Cypressa velik je i revolucionaran korak u Infineonovom strateškom razvoju", naglasio je izvršni direktor njemačke kompanije Reinhard Ploss. Bude li uspješno zaključeno, preuzimanje će Infineonu donijeti osmo mjesto na svjetskoj ljestvici proizvođača čipova.

Dodatna je prednost priprema terena za osvajanje vodeće pozicije u svijetu u segmetu proizvodnje čipova za automobilski sektor. Ploss prognozira rast prihoda za više od 1,5 milijardi eura godišnje zahvaljujući preuzimanju Cypressa, te uštede od 180 milijuna eura godišnje.

Sporazum još moraju odobriti dioničari i nadležni regulatori. Godine 2016. američki su regulatori blokirali Infineonov pokušaj preuzimanja Creejeve podružnice Wolfspeed. Više je uspjeha Infineon imao s preuzimanjem američke kompanije International Rectifier koju je 2015. godine kupio za tri milijarde dolara.

Cypress Semiconductor prošle je godine ostvario prihode od 2,5 milijardi dolara, te dobit od 355 milijuna dolara. Infineonovi prihodi iznosili su 7,6 milijardi eura, a dobit 1,1 milijardu eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close