Industrijske tvrtke angažiraju žene za rad, evo u kojem zanimanju su žene najbolje

Autor: Marija Crnjak , 12. srpanj 2023. u 13:31
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Samo u organiziranoj industrijskoj zoni tvrtke traže oko 4000 kvalificiranih radnika koje će odmah zaposliti.

Turske industrijske tvrtke u nastojanju da pronađu radnu snagu koja im kronično nedostaje, okreću se ženama da popune prazna radna mjesta. Pojasnio je to u turskim medijima predsjednik Industrijske komore Ankare (ASO) Seyit Ardıç, dodajući da samo u organiziranoj industrijskoj zoni tvrtke traže oko 4000 kvalificiranih radnika koje će odmah zaposliti.

“Neke tvrtke čak pokušavaju pronaći radnike najavama putem razglasa u džamijama. To se događa u vrijeme kada raste broj nezaposlenih visoko obrazovanih ljudi. Tvrtke koje posluju u sektoru industrije teško pronalaze radnike”, rekao je Ardıç, pojasnivši da u suradnji s agencijom za zapošljavanje pružaju šestomjesečne tečajeve obuke za radnice.

Nakon završetka tečajeva, radnice mogu pronaći posao u industrijskim poduzećima na različitim pozicijama s plaćom od 25.000 turskih lira (860 eura). Pritom, poslodavci posebno žele raditi sa zavarivačicama, jer su one jako dobre u obavljanju tog posla.

Prema Ardıçu, visoke plaće u javnom sektoru uzrokuju nedostatak radne snage u industrijskom sektoru. Oko 50 posto kvalificiranih radnika koji su prethodno radili u industriji, prešlo je u javni sektor, privučeni tamošnjim visokim plaćama.

Ardıç je također ustvrdio da je politika visokog obrazovanja još jedan problem.
“U Njemačkoj, koja ima usporedivu veličinu stanovništva s Turskom, ima 4 milijuna diplomiranih studenata, dok Turska ima 8 milijuna. Zbog toga nema dovoljno kvalificiranih radnika u industriji, turizmu i poljoprivredi. Migranti popunjavaju prazninu,” pojasnio je.

Sirijci uglavnom rade u industriji, Afganistanci u poljoprivredi, Kirgizi i Uzbeci rade u sektoru turizma. Ardıç ističe veliku potrebu uspostave Ministarstva za migrante.
“Ako naši radni migranti napuste zemlju, suočit ćemo se s velikim problemima. Odmah se mora pokrenuti ministarstvo koje će se baviti migrantima. Recimo, migrante samce i one koji često mijenjaju poslove treba vratiti u njihove zemlje”, smatra.

Komentirajte prvi

New Report

Close