Donedavno propulzivna industrija gubi privlačnost – među prvim su žrtvama visokih kamata i inflacije

Autor: Ana Blašković , 05. srpanj 2023. u 13:30
Vrijednost tvrtke Beyond Meat dosegnula je 12 milijardi dolara/Shutterstock

Ulagači su se dojučer natjecali da podrže inovativnu industriju, danas oprezno biraju.

Rizični kapital rapidno je počeo gubiti interes za startupe koji se bave proizvodnjom ‘mesa’ iz biljaka. Donedavno propulzivna industrija gubi privlačnost u nesigurnom okruženju rasta kamatnih stopa i usporavanja gospodarske aktivnosti, piše FT.

Startupi usmjereni na razvoj ‘mesa’ biljnog podrijetla prikupili su tek 75,2 milijuna dolara od fondova rizičnog kapitala u prvom tromjesečju u 22 transakcije, što je pad sa 703 milijuna dolara kapitala u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci PitchBooka.

Usporavanje se nastavilo na oštar pad iz prošle godine kada je financiranje iz fondova rizičnog kapitala, inače ključnog izvora financiranja startupa, pala na polovinu ukupnog iznosa iz 2021., odnosno 1,5 milijardi dolara.

Prvi kvartal presušio

Fondovi rizičnog kapitala uložili su 75,2 milijuna dolara u startupe za razvoj ‘mesa’ od biljnog podrijetla, 9 puta manje nego lani.

Pad potrošnje
Prije povećanja kamatnih stopa u borbi s inflacijom, ulagači su se međusobno utrkivali da podrže inovativnu industriju ‘mesa’ biljnog podrijetla. Dionice tržišnog lidera, tvrtke Beyond Meat, rasle su nakon inicijalne javne ponude 2019., a tržišna kapitalizacija dosegnula gotovo 12 milijardi dolara. Rast kamatnih stopa, dosad slabo učinkovit u gušenju inflacije, smanjio je potrošnju, a ulagače prisilio na oprez u odabiru novih investicija.

Međutim, kako su velike središnje banke podigle kamatne stope u pokušaju da uguše višu inflaciju, potrošači su je smanjili, a ulagači su postali oprezniji. Sektor ‘mesa’ biljnog podrijetla na udaru je kombinacije inflacije i skupljeg novca, a povlačenje potrošača i ulagača već je nanijelo štetu.

Tattooed Chef, tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji, najavila je prošlog tjedna da će podnijeti zahtjev za zaštitu od bankrota, a kompanija Plant & Bean to je već učinila u lipnju zbog skoka troškova. Britanski Meatless Farm otpustio je dio zaposlenika prošlog mjeseca i imenovao privremenu upravu nakon što je jedan od velikih dioničara SK Inc, investicijski ogranak južnokorejskoj konglomerata SK Group, zaustavio financiranje.

Tjedan dana nakon toga kompaniju je spasio proizvođač biljne ‘piletine’ VFC. S utegom od 366 milijuna dolara gubitka iz prošle godine Beyond Meat u svibnju je objavio planove za prikupljanje 200 milijuna dolara prodajom novih dionica.

Povlačenje kočnice
Međutim, i etablirane kompanije povlače kočnicu. U ožujku je Nestlé povukao liniju Garden Gourmet s polica britanskih supermarketa istaknuvši da će se fokusirati na osnovnu paletu proizvoda. Brazilska mesna grupa JBS zatvorila je američku jedinicu za biljnu hranu Planterra Foods.

Prema pisanju FT-a, tvrtke rizičnog kapitala nisu u potpunosti odustale od tog sektora. Financiranje biljnih alternativa je u padu, no ulagači podržavaju startupe usmjerene na razvoj laboratorijski uzgojenih i fermentiranih proteinskih alternativa. Ti proizvođači prikupili su 356,6 milijuna dolara u 30 transakcija u prvom kvartalu, brojke su PitchBooka.

Globalno tržište veganske hrane vrijedilo je 23,3 milijarde dolara u 2020. uz očekivani godišnji porast od gotovo 13 posto i vrijednost od 63 milijarde dolara do 2028., procjenjuje Fortune Business Insights u izvješću iz prošle godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close