IEA izdala ‘zastrašujuće upozorenje’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. travanj 2021. u 09:40
Foto: Pixabay

Potražnja za svim fosilnim gorivima je na putu rasta u 2021. godini, s time da bi i ugljen i plin trebali narasti iznad razina iz 2019. godine. 

Globalne emisije ugljikovog dioksida od energije ove godine bilježe povećanje od gotovo 5 posto, što je naznaka da ekonomski oporavak od covida-19 može biti “sve samo ne održiv” za klimu, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Globalno energetsko izvješće IEA-e za 2021. godinu predvidjelo je da će se emisije karbonskog dioksida porasti na 33 milijarde tona ove godine, što je rast od 1,5 milijardi tona od razina iz 2020. godine, u najvećem pojedinačnom porastu u više od jednog desetljeća.

“Ovo je zastrašujuće upozorenje da je ekonomski oporavak od krize covida-19 trenutno sve samo ne održiv za našu klimu”, rekao je izvršni direktor IEA-e, Fatih Birol.

Ovogodišnji rast će vjerojatno biti potaknut ponovnim procvatom korištenja ugljena u sektoru elektroenergetike, dodao je Birol, za koji se predviđa da će se biti osobito snažan u Aziji.

Izvješće bi trebalo pritisnuti vlade da krenu djelovati po pitanju klimatskih promjena. Američki predsjednik Joe Biden održat će virtualni samit za desetke svjetskih vođa ovaj tjedan kako bi raspravili problematiku uoči globalnih razgovora u Škotskoj kasnije ove godine. Prošle godine, kad se potrošnja energije smanjila zbog pandemije covida-19, emisije CO2 povezane s korištenjem energije pale su 5,8 posto, na 31,5 milijardi tona, nakon što su u 2019. iznosile rekordnih 33,4 milijarde tona.

Godišnje izvješće IEA-e analiziralo je najnovije nacionalne podatke diljem svijeta, ekonomske trendove rasta i nove energetske projekte koji bi se trebali pojaviti online.

Globalna potražnja za energijom trebala bi u 2021. godini narasti za 4,6 posto, najviše zahvaljujući potrebama zemalja u razvoju, što bi moglo rezultirati razinom iznad one u 2019., rečeno je u izvješću.

Potražnja za svim fosilnim gorivima je na putu rasta u 2021. godini, s time da bi i ugljen i plin trebali narasti iznad razina iz 2019. godine.

Očekivani porast potrošnje ugljena premašuje korištenje obnovljivih izvora energije za gotovo 60 posto, unatoč ubrzanju potražnje za solarnom energijom, energijom vjetra i vode. Više od 80 predviđenog rasta u potražnji ugljena u 2021. očekuje se iz Azije, predvođe Kinom.

Potrošnja ugljena u SAD-u i Europskoj uniji je također na putu da poraste, no ostat će značajno ispod razina prije krize, rekla je IEA.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Toliko je zastrašujuće da sam se u.. O od straha, a tek kad sam vidio da nije održivo, e to me shrvalo

New Report

Close