Iduća dva mjeseca mogući problemi u globalnoj opskrbi hranom

Autor: Tomislav Pili , 31. ožujak 2020. u 10:19
Glavnih prehrambenih artikala za sada ima dovoljno na zalihama, smatraju u FAO-u/REUTERS

Skok cijena može se očekivati kod mesa i artikala s kratkim rokom trajanja, a ne toliko kod glavnih prehrambenih artikala .

Pandemija koronavirusa mogla bi utjecati na sigurnost opskrbe nekih vrsta hrane s obzirom da je uvođenje mjera izolacije i ograničavanja kretanja negativno utjecalo na dostupnost radne snage, priopćila je u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

Kako prenosi CNBC, za sada su nema poremećaja u globalnoj opskrbi hranom s obzirom da su zalihe bile dostatne. Međutim, prema procjeni te instiucije, problemi s opskrbom mogu se očekivati tijekom travnja i svibnja.

Mjere ograničenja kretanja i socijalnog distanciranja mogu smanjiti poljoprivrednu proizvodnju, ocjenjuje FAO. Slična se situacija može dogoditi i kod prehrambenih kompanija koje prerađuju poljoprivredne proizvode.

„Već sada primjećujemo izazove u obliku logističkih problema s obzirom da pošiljke hrane nisu u mogućnosti doći iz polazišne u odredišnu točku te pandemijski utjecaj na sektor stočne proizvodnje zbog ograničenog pristupa stočnoj hrani i smanjenih kapaciteta klaonica (zbog logističkih poremećaja i nedostatka radne snage), što se slično dogodilo u Kini“, navodi FAO.

U tom kontekstu, skok cijena može se očekivati kod hrane poput mesa i artikala s kratkim rokom trajanja, a ne toliko kod glavnih prehrambenih artikala kojih je dovoljno na zalihama, smatra FAO. Da glavnih namirnica neće nedostajati smatra i Fitch Solutions.

„Proizvodnja žitarica u razvijenim državama, koja se u pravilu odvija na velikim farmama u slabije naseljenim područjima, manje je osjetljiva na mjere izolacije. No, radno intenzivni sektori kao plantaže i proizvodnja i prerada mesa više su u riziku posljedica izolacije radnika“, ističe se u bilješci Fitcha. Iako glavnih prehrambenih artikala ima dovoljno, ograničavanje izvoza koje mogu uvesti države ipak povećava rizik i njihove nestašice.

Primjerice, Vijetnam je znatno smanjio izvoz riže kako bi stvorio zalihe od 270.000 tona za prehranu vlastitog stanovništva. Rusija je pak suspendirala izvoz prerađenih žitarica zbog povećanje potražnje svojih potrošača koji su stvarali zalihe.

No izvoz pšenice, u čemu je ta država vodeća u svijetu, za sada nije ograničen. Kazahstan je također suspendirao izvoz pšenice, heljde, šećera, suncokretova ulja i nekih vrsta povrća.

Osim što mogu značajno poremetiti globalnu opskrbu hranom, takvi potezi mogu rezultirati ubrzanjem rasta cijena hrane u vrijeme kada su potrošači zabrinuti zbog mjera izolacije i stvaraju kućne zalihe, smatraju u Fitch Solutionsu.

Prema mišljenju njegovih analitičara, zemlje koje su najizloženije rastu cijena hrane one su u kojima uvoz ima viši udjel u ukupnoj opskrbi hranom, poput bliskoistočnih država, Japana i Južne Koreje.

Zbog obračuna u dolarima u međznarodnoj trgovini hranom, izložene su i države s oslabljenim valutama, poput Indije i Indonezije, smatraju u Fitchu.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Pardonček, Perutnina nije naša,ak se ne varam Perutnina je iz Ptuja, a Ptuj je u Sloveniji 😉

Sad budu došli na svoje oni koji su rezonirali “da se ne isplati raditi polje, niti hraniti pajceke i piceke”. Pogotovo oni koji su otišli u prijevremene penzije….

Kako to kako to, zar nije vlast rekla da neće biti nestašica? Zar nebi trebali slijepo vjerovati vlasti?

Najmanji je to problem. Kako će živjeti ljudi od zatvorenih trgovina, lokala ….. ?  Hoce li im heroji Beroš i Božinović plaćat racune i hraniti djecu ???

New Report

Close