IBM umirovio šeficu koja je tvrtku izvukla iz ponora

Autor: Tomislav Pili , 02. veljača 2020. u 22:00
Ginni Rommety u kompaniju je došla 1981. godine/REUTERS

Napori za oporavak prodajnih prihoda zbog pritiska konkurencije u računalstvu ‘u oblaku’ počeli su davati ploda.

Ginni Rommety, jedna od rijetkih žena na čelu neke od 500 najvećih kompanija u Americi, odlazi iz IBM-a, a ostat će upamćena po vođenju kompanije usred velike tehnološke promjene koja se snažno negativno odrazila na poslovanje.

Kako prenose agencije, Rommety u travnju prelazi na funkciju izvršne predsjednice, a naslijedit će je Arvind Krishna, potpredsjednik IBM-a za računalstvo "u oblaku" i kognitivni softver. Krajem godine 62-godišnja Rommety odlazi u mirovinu, a na poziciji predsjednika zamijenit će je izvršni direktor Red Hata Jim Whitehurst. 

Kasnije umirovljenje
Njezino umirovljenje očekivalo se i ranije s obzirom da izvršni direktori IBM-a u pravilu odlaze u mirovinu s navršenih 60 godina. Kako piše CNN Money, Arvind Krishna ima 57 godina. Prema podacima iz Krishnina LinkedIn profila, u IBM-u je već 30 godina tijekom kojih je prošao više pozicija unutar hijerarhijske piramide.

Ginni Rommety u IBM je došla 1981. kao sistem inženjerka, a na čelu kompanije nalazi se od 2012. i prva je žena na poziciji izvršne direktorice u 106 godina dugoj povijesti IBM-a. Prema podacima Catalyjsta, jedna je od svega 29 izvršnih direktorica kompanija iz sastava burzovnog indeksa S&P 500. Drugim riječima, manje od šest posto žena nalazi se za kormilom najvećih američkih tvrtki.

IBM je u priopćenju naveo kako je Rommety tijekom svog mandata preobrazila gotovo polovicu portfelja kompanije, izgradilo poslovanje s računalstvom "u oblaku" vrijedno 21 milijardu dolara te inicirala iskorak u umjetnu inteligenciju i blockchain tehnologiju. "IBM danas izgleda mnogo bolje nego kada je Rommety došla na čelo i zbog toga zaslužuje kredibilitet", izjavio je za Financial Times Frank Gens, analitičar u tvrtki IDC.   

Nimalo lak mandat
Međutim, mandat joj nije bilo nimalo lak. Kada je postala čelnica, investitori su smatrali da je IBM tehnološka "tvornica novca", tim više jer je dionice kompanije počeo kupovati i Warren Buffet, čuveni ulagač čiji se potezi na Wall Streetu pomno prate. No, poslovanje kompanije ubrzo se našlo pod pritiskom kada su klijenti počeli IT budžete usmjeravati prema računalstvu u oblaku i vodećim igračima u tom poslu, Amazonu, Googleu i Microsoftu.

Rommety je vrlo brzo morala pronaći način kako oporaviti prihode, a ti su napori tek sada počeli davati ploda. IBM se vratio rastu prihoda u četvrtom tromjesečju, iako je prodaja i dalje 26 posto niža u odnosu na kvartal uoči dolaska Rommety na čelo kompanije. Zahtjevno poslovno okruženje odrazilo se i na dionicu, pa je njezina vrijednost za četvrtinu niža nego 2012. godine. U to vrijeme američko dioničko tržište skočilo je 150 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close