Još jedna tvrtka uskače Pfizeru i BioNTechu u proizvodnji cjepiva

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2021. u 12:12
Foto: Reuters

Regulatori su odobrili tri cjepiva zapadnih kompanija Pfizer/BioNTech, AstraZenece i Moderne.

Švicarski proizvođač lijekova Novartis potpisao je preliminarni ugovor o osiguranju dodatnih proizvodnih kapaciteta za cjepivo protiv koronavirusa kompanija Pfizer i BioNTech kako bi se ubrzala proizvodnja, javlja u petak agencija Reuters.

Ovisno o konačnom sporazumu, Novartis planira započeti proizvodnju u drugom kvartalu 2021., priopćila je u petak farmaceutska tvrtka sa sjedištem u Baselu. Novartis je dodao da će koristiti pogone u Steinu blizu rijeke Rajne kod njemačke granice.

Regulatori su odobrili tri cjepiva zapadnih kompanija Pfizer/BioNTech, AstraZenece i Moderne, ali ograničena proizvodnja i kašnjenje s isporukom koče napore za brzim cijepljenjem najrizičnijih skupina u pandemiji koronavirusa.

Najava Novartisa uslijedila je nakon što je francuski Sanofi prošli tjedan objavio da će pomoći BioNTechu da isporuči 125 milijuna doza mRNA cjepiva članicama Europske unije.

„Novartis se mobilizira na više strana kako bi podržao globalni odgovor na pandemiju“, rekao je Steffen Lang iz tvrtke. Novartis nije otkrio detalje o
količini cjepiva koje će proizvesti za Pfizer, ali je dodao da je u „uznapredovalim raspravama“ s drugim kompanijama o preuzimanju dijelova proizvodnje za cjepiva i terapije.

Komentirajte prvi

New Report

Close