Hyundai postaje vlasnik srpskog Fiata?

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2017. u 14:11
Hyundai bi poboljšao Fiatovu prodaju u Americi gdje se nudi i model 500L iz Kragujevca/Igor Kralj/PIXSELL

Fiat Chrysler traži partnera za podjelu troškova razvoja električnog i hibridnog modela.

Južnokorejski Hyundai pregovara s kompanijom Fiat Chrysler (FCA) o mogućnosti kupovine udjela ili o udruživanju, te bi kragujevačka tvornica mogla dobiti novog vlasnika, javljaju srpski mediji.

Vijest o pregovorima pojavila se prvo u južnokorejskim, a potom i u američkim medijima, a objavio je i Forbes. Kako se navodi, FCA traži partnera za podjelu troškove razvoja električnog i hibridnog modela, ali i zato što bi udruživanjem s Hyundaiem postali najveći svjetski proizvođač automobila. Prema procjenama analitičara, FCA bi Korejcima omogućio oporavak na kineskom tržištu, gdje bilježe pad, ali i napredak na europskom tržištu gdje je Fiat tradicionalno dobro pozicioniran.

S druge strane, Hyundai bi za FCA značio bolju prodaju u SAD-a, gdje se nudi i srpski Fiat 500L. Tvrdi se i da su Korejci zainteresirani prije svega za dio FCA koji proizvodi SUV, crossover i komercijalna vozila, te da bi upravo kragujevački 500L mogao biti jedan od aduta FCA u pregovorima.  On se već proizvodi kao jedna vrsta crossovera u varijanti "Cross". Nedavno se spominjalo da FCA o udruživanju pregovara s kineskom kompanijom Great Wall.

Komentirajte prvi

New Report

Close