Huawei se zbog američkog pritiska okreće tržištu računala

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2019. u 22:00
Ken Hu, zamjenik predsjednika Uprave Huaweija/Reuters

Kinezi očekuju da će umjetna inteligencije i visoko automatizirana vozila zahtijevati ‘nevjerojatnu računalnu snagu’.

Kineski tehnološki div Huawei pojačat će prisutnost na svjetskom tržištu računalnog hardvera, najavio je u srijedu visoki dužnosnik kineske kompanije koja se pokušava usmjeriti na druge poslove kako bi prebrodila razdoblje američkog pritiska na području telekomunikacija.

Strategija se temelji očekivanjima da će okretanje novim tehnologijama poput umjetne inteligencije i visoko automatiziranih vozila zahtijevati "nevjerojatnu računalnu snagu", tumači zamjenik predsjednika uprave Ken Hu. "Pred nama je puno izazova. Moramo ojačati našu računalnu snagu, istražiti nove arhitekture kompjutora i razviti procesore koji će podmiriti potrebe ljudi u svim scenarijima", rekao je Hu na konferenciji o sofisticiranoj tehnologiji u Šangaju. Huaweijev čelnik ukazuje pri tome na neovisne procjene prema kojima bi do 2023. to tržište moglo vrijediti više od 2000 milijardi dolara.

Napominje da bi Huawei u taj dio poslovanja mogao uložiti dodatnih 1,5 milijardi dolara, ne navodeći vremenski okvir ni podatke o trenutnim ulaganjima. "I dalje ćemo ulagati", rekao je Hu. "Pomoći ćemo u širenju tog sektora i gradnji ekosustava, počevši od najtežeg izazova koji je pred nama – značajnog pomaka u arhitekturi računala – do razvoja procesora", poručio je. Prodor na tržište računalne arhitekture i softvera mogao bi predstavljati i novu liniju borbe Huaweija s kabinetom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 

2000 mlrd.

dolara vrijedit će tržište računala 2023. godine

Huawei je prvi u svijetu u segmentu opreme za telekomunikacijske mreže i očekuje se da će igrati dominantnu ulogu na području ultrabrzih mobilnih mreža 5G.  Drugi je u svijetu po proizvodnji pametnih telefona ali njegovo telekomunikacijsko poslovanje trpi zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine. Washington dovodi u pitanje sigurnost Huaweijeve opreme, upozoravajući da Kini možda omogućuje špijuniranje svjetskih komunikacija. Do sada nisu ponudili nikakve dokaze za te tvrdnje, a Huawei ih opovrgava.

Huawei je nedavno optužio američku vladu da koristi "sve alate koji su joj na raspolaganju" kako bi prouzročila poremećaje u njegovom poslovanju nakon izvješća američkih medija da je protiv tvrtke pokrenuta istraga zbog sumnje u krađu patenata. "SAD su nezakonito zadržavale naše radnike, izvode kibernetičke napade kako bi se infiltrirali u Huaweijeve interne informatičke sustave i šalju službenike policijske agencije FBI u domove naših radnika kako bi za njih prikupljali informacije. Osuđujemo zloćudna, koordinirana nastojanja američke vlade da ograniči vodeću poziciju Huaweija u sektoru", kažu u  kompaniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close