HSP BiH spreman za HNS i zajednički hrvatski nastup na izborima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2014. u 08:12
Photo: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL

Hrvatska stranka prava BIH, članica vlasti u Federaciji BiH, iskazala je spremnost ući u rad Hrvatskog narodnog sabora te zajednički nastupiti na predstojećim izborima u BiH zajedno s ovim političkim blokom kojega predvode dva HDZ-a.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić je na konferenciji za novinare u četvrtak u Mostaru javnosti predstavio otvoreno pismo koje je uputio čelnicima jedanaest stranaka okupljenih oko HNS-a u kojima ih je pozvao da se ta institucija otvori i za druge hrvatske stranke koje imaju izabrane zastupnike i predstavnike u vlasti.

"Ako Predsjedništvo HNS-a odgovori na način da ćemo ravnopravno razgovarati, prihvatit ćemo članstvo i poštovati sve odluke pa i izaći zajedno na izbore", rekao je Jurišić.

On razloge zajedničkog nastupa vidi u činjenici da bi u slučaju poštenoga dogovora, Hrvati mogli u zakonodavnim tijelima izabrati daleko više zastupnika.

"Ako bismo imali jedinstvenu listu, imali bi mogućnost dobiti više zastupnika u parlamentu. Spremni smo razgovarati na ravnopravnim osnovama, ne na podaništvu", pojasnio je čelnik HSP-a BiH.

No, predsjednik HSP-a BiH naveo je da sadašnji HNS ne smatra autentičnim predstavnikom Hrvata jer su postupili protivno Deklaraciji i osnivačkim dokumentima HNS-a iz 2000. kada je i HSP bio jedan od utemeljitelja HNS-a. Kada je reaktiviran rad ove institucije 20011., HSP BiH i druge stranke premda imaju hrvatske zastupnike, nisu bile pozvane u njegov rad. Umjesto toga iz čelništva HNS-a su poručili da je uvjet za članstvo u HNS-u da stranke Platforme koje sudjeluju u vlasti u Federaciji BiH i nemaju većinski hrvatski legitimitet priznaju da su sudjelovali u nelegitimnoj vlasti.

Po Jurišićevim riječima okupljanje oko nacionalnih pitanja bi onemogućilo da se u budućnosti ponavlja izigravanje Hrvata. Pri tome je HSP BiH kritizirao sadašnje čelnike dva HDZ-a Dragana Čovića i Martina Raguža, ali i predsjednika Glavnoga vijeća HNS-a Božu Ljubića tvrdeći da su privatizirali rad Hrvatskog narodnog sabora.

Većina čelnika stranaka okupljenih oko HNS-a već su se usuglasili oko zajedničkog nastupa na izborima, a rezervu oko toga izrazili su iz HDZ-a 1990.

Komentirajte prvi

New Report

Close