Hrvati očekuju promjenu trase autoceste

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2019. u 07:11
U Garevcu, kroz čije središte bi trebala proći nova autocesta, sada živi oko 400 Hrvata

Povratnici u RS protive se sadašnjem pravcu jer bi se moralo srušiti više od stotinu njihovih obiteljskih domova.

Hrvatski povratnici u općini Modriči u Republici Srpskoj, zajedno s njihovim političkim predstavnicima, jedinstveno su se usprotivili sadašnjoj trasi autoceste kojom bi se srušilo više od stotinu njihovih obiteljskih domova te su izrazili optimizam da će vlasti srpskoga entiteta u BiH promijeniti odluku nakon javne rasprave održane u toj općini. 

Kako su u petak izvijestili mediji u Mostaru, na javnoj raspravi prihvaćene su primjedbe koje su uputili predstavnici hrvatskih povratničkih naselja iz Garevca, Donjog Kladara i Čardaka u općini Modriči, preko kojih je trebao ići dio autoceste od Vukosavlja prema Brčkom. 

"Poslije javne rasprave ja sam optimist. Dobili smo snažnu potporu općinskih vlasti i zajedno ćemo se boriti za izmjenu projekta i zajedno uputiti žalbu", rekao je Vlado Tokić, predsjednik Mjesne zajednice Garevac.

Prema prvotnome planu trasa autoceste je trebala proći središtem naselja Garevca te bi zbog toga moralo biti porušeno više od 100 kuća koje su hrvatski povratnici obnovili nakon što su bile srušene tijekom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Pero Josipović, savjetnik Josipa Jerkovića, dopredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, rekao je kako je posebno važno što je potporu mještanima dao i načelnik Modriče, te je najavio snažno zauzimanje dopredsjednika RS-a. 

"Uskoro se planira i sastanak u Banjoj Luci i vjerujem da će trasa biti izmijenjena", rekao je Josipović. On je ranije trasu autoceste kroz Modriču nazvao udarom na Hrvate povratnike. 

U Garevcu je prije rata živjelo više od 2300 Hrvata. Tijekom rata tamo su uništene gotovo sve kuće, a Hrvati su prognani. Nakon rata najveći broj obiteljskih kuća je obnovljen, a u ovome mjestu živi blizu 400 Hrvata.

Komentirajte prvi

New Report

Close