Hrvati iz Triglava povlače 
4,4 milijuna eura dividende

Autor: Tomislav Pili , 09. lipanj 2015. u 22:01
Dioničarima se vraća 56,8 milijuna eura dobiti, Foto: Tatjana Tadić / Pixsell

Slovenski osiguravatelj isplaćuje rekordnu dividendu od 2,5 eura.

Rekordnom dividendom koju su u utorak na glavnoj skupštine Zavarovalnice Triglav izglasali dioničari osladit će se i hrvatski investitori. Dioničari slovenskog osiguravateljnog diva usvojili su prijedlog Uprave o dividendi od 2,5 eura bruto po dionici čime je Triglav dioničarima dodijelio ukupno 56,8 milijuna eura. Uz cijenu dionice od 29,3 eura, dividendni prinos iznosi odličnih 8,5 posto čime se i u ovom slučaju potvrđuje teza slovenskih financijskih analitičara da tamošnje tržište nudi jedan od ponajboljih dividendnih prinosa na svijetu.

Najveći dio tog kolača, odnosno 35 milijuna eura, odlazi odlazi slovenskim državnim fondovima koji drže 62 posto udjela u Triglavu. No, u Hrvatsku odlazi ukupno 4,4 milijuna eura dividende. Vlasnička struktura Triglava dostupna na njegovim internetskim stranicama otkriva da skrbnički račun u Hypo-Alpe-Adria banci drži 6,17 posto udjela što znači da tom ulagaču pripada 3,6 milijuna eura dividende. Skrbničkom računu kod Hrvatske poštanske banke pripada 800.000 eura dividende. Kako struktura ulaganja ne otkriva tko je vlasnik skrbničkih računa, ostaje nejasno kome u Hrvatskoj točno odlazi dividenda. No, vrijedi podsjetiti da je obvezni mirovinski fond PBZ/CO krajem godine držao dionice Zavarovalnice Triglav.

Međutim, i bez dividende ova se dionica pokazala kao sasvim dobro ulaganje. Triglav je tijekom ove godine porastao na Ljubljanskoj burzi za 24,5 posto, daleko bolje od indeksa SBI TOP koji za 2015. bilježi doslovno stagnaciju. Skupina Triglav prošle je godine ubilježila 888 milijuna eura, a godinu ranije premija se zaustavila na milijardu eura. Slovenski analitičari prema pisanju dnevnika Finance preporučuju držanje ove dionice uz ciljanu cijenu od 30 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close