Hoće li Macron uskoro biti prisiljen presložiti vladu?

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2022. u 22:00
rancuskog predsjednika Emmanuela Macrona brine što se lijeva koalicija Nupes približava njegovu savezu Zajedno/Reuters

Izbori će zaokružiti predsjedničke izbore u travnju na kojima je Macron ponovno izabran obećavajući novu renesansu.

Francuzi su u nedjelju glasovali na parlamentarnim izborima na kojima su saveznici predsjednika Emmanuela Macrona željeli zadržati većinu, ali sve ozbiljnije prijeti nova lijeva koalicija. Izbori za 577 zastupničkih mjesta u donjem domu Nacionalne skupštine odvijaju se u dva kruga, a izgled novog parlamenta bit će jasan tek nakon drugog kruga, tjedan dana poslije, 19. lipnja.

Izbori će zaokružiti predsjedničke izbore u travnju na kojima je Macron ponovno izabran obećavajući novu renesansu. Ne uspije li predsjednikov savez Zajedno zadržati većinu, to bi moglo dovesti do koalicije s drugim strankama na desnici i neželjene rekonstrukcije vlade.

Pobjeda lijeve koalicije, koju analitičari ne smatraju vjerojatnom, ali ni nemogućom, bila bi katastrofa za Macrona i probudila bi zloduh teške “kohabitacije”, koja je u prošlosti paralizirala francusku politiku.

Zadnji tjedni za Macrona nisu bili medeni mjesec. Cijene energije i hrane u Francuskoj lete u nebo kao i drugdje u Europi, tretman engleskih navijača na finalu Lige prvaka u Parizu naštetio je ugledu Francuske u svijetu, a Ukrajina optužuje Macrona da je previše popustljiv prema Rusiji.

Uz to, ministra za osobe s invaliditetom Damiena Abada optužuje se za silovanje, što je on odlučno zanijekao, a nova premijerka Elisabeth Borne u važnom radijskom intervjuu u utorak natjerala je slušateljicu, ženu s invaliditetom, da zaplače, kazavši joj da bi trebala pokušati pronaći posao.

Istodobno, francuska ljevica odlučila je ujediniti se u novu koaliciju Nupes (Nova narodna ekološka i socijalna unija), koja okuplja Jean-Luc Melenchonovu krajnje lijevu stranku Nepokorena Francuska, socijaliste, Zelene i komuniste.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se sve više približava Macronovoj koaliciji, premda bi izborni sustav u dva kruga i više od 50 posto birača koji neće glasovati mogli ići na ruku predsjedniku.

Ankete pokazuju da će koalicije Zajedno i Nupes biti izjednačene s oko 28 posto glasova u prvom krugu, premda se taj rezultat jako razlikuje od konačne raspodjele zastupničkih mjesta.

Zadnje ispitivanje Ipsosa pokazuje da će Macronova koalicija dobiti od 275 do 315 mjesta, što znati da joj apsolutna većina nikako nije zajamčena, za što je potrebno 289 zastupnika. Macronova stranka i njezini saveznici trenutačno imaju apsolutnu većinu od 345 mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close