Hitachi i ELES u Sloveniji postavljaju prvu pametnu mrežu

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2017. u 22:00
U sklopu elektroenergetskog projekta Nedo planira se uređenje dva pametna grada/FOTOLIA

Na području Elektre Celje i Elektre Maribor izgradit će se elektroenergetska infrastruktura koja će kroz optičku mrežu prikupljati i pratiti podatke.

U sklopu japansko-slovenskog projekta Nedo, između ostalog, u Idriji će se postaviti veliki sustavi za pohranu električne energije.

Nedo projekt, koji ima futurističke elemente i svakako je velika priča o pametnim mrežama, bit će podijeljen u dvije faze. U prvoj fazi će se na području Elektre Celje i Elektre Maribor izgraditi elektroenergetska infrastruktura koja će putem optičke mreže omogućiti prikupljanje i praćenje podataka, pišu Finance. U drugoj fazi planira se izgradnja dva tzv. pametna grada, jedan je već izabran, a riječ je Idriji. U Idriji će, između ostalog, biti postavljeni spremnici energije, u kojima će biti pohranjena električna energija proizvedena u solarnim elektranama, za vrijeme kada nema sunca.

Sudjeluje i Kolektor
Projekt će omogućiti optimizaciju uporabe i proizvodnje električne energije u Sloveniji. Automatizirani kontrolni uređaji nadzirat će potrošnju struje i dodijeliti korisnicima najbolje moguće rješenje. "Pametne mreže su informacijska tehnologija", kaže Aleksander Mervar, direktor slovenske elektroenergetske kompanije ELES. Kad sustavi za pohranu energije postanu tehnički i ekonomski dovoljno učinkoviti iskusit ćemo procvat fotonaponskih sustava, rekao je nedavno direktor ELES-a. Također, konvencionalni načini dobivanja toplinske energije sve više se zamjenjuju toplotnim crpkama, a i električni automobili su sve brojniji. "Svim time će se morati upravljati i to je glavna svrha projekta Nedo", kaže Mervar. Nedo je zajednički japansko-slovenski projekt. 

 

36 mlijuna

eura vrijedan je projekt slovenske pametne mreže

S japanske strane u njemu sudjeluje multinacionalna kompanija Hitachi po narudžbi agencije Nedo, usmjerene na poticanje japanskog gospodarstva. Proračun te agencije iznosi milijardu eura, iz čega se financiraju poslovi japanskog gospodarstva u stotinjak projekata diljem svijeta. Sa slovenske strane uključen je veći broj tvrtki i ustanova: pružatelji usluga, nositelji istraživanja i razvoja, vlasnici infrastrukture i drugi. Koordinator slovenske strane je ELES. a jedan od najvažnijih izvođača radova je idrijski Kolektor, jedna od najvećih slovenskih kompanija, čiji je suvlasnik Stojan Petrič. Kompanije je ranije bila u vlasništvu Nijemaca i Amerikanca, da bi 2002. godine udjel otkupili zaposlenici i menadžmenta, te proširili djelatnost na brojne sektore. Godine 2014. upravljanje kompanijom preuzeo je Radovana Bolko, također suvlasnik, a Stojan Petrič je otišao u mirovini, nakon čega se govorilo da je zainteresiran za mjesto premijera, što je on opovrgnuo. Petrič je preuzeo mjesto prvog nadzornika u Kolektoru. Neuspješno je sudjelovao na natječu za prodaju Litostroj Powera, kojeg su kupili češki Energo-Pro i Letrika iz Nove Gorice. 

Napredna infrastruktura
Nedo će projektu pridonijeti suvremenom opremom, ELES će dodati razvoj naprednih funkcionalnosti, uz postojeću infrastrukturu, a sve zajedno predstavlja naprednu infrastrukturu pametnih mreža i pametnih zajednica. Projekt traje tri godine, a završit će krajem 2019. godine. Procijenjena vrijednost investicije je 36 milijuna eura, ELES će uložiti 15,5 milijuna, a ostatak japanski partner koji će dati opremu. Na kraju, oprema će biti besplatno ustupljena ELES-u.

Što su pametne mreže?

Digitalna brojila prate potrošnju
Pametna elektroenergetska mreža koristi IT tehnologiju za prikupljanja informacija o opskrbi i potrošnji električne energije. Glavni cilj pametnih mreža je poboljšanje učinkovitosti, pouzdanosti, ekonomičnosti i održivosti proizvodnje i distribucije električne energije. U pametnim mrežama digitalna brojila prate potrošnju električne energije u realnom vremenu, u intervalima od jednog sata ili manje, i vraćaju informaciju centrali radi kontrole i naplate. Usto, potrošači imaju mogućnost upravljanja potrošnjom električne energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close