Golema Hertzova narudžba Teslinih auta gurnula kompaniju u elitni klub, a evo tko je još profitirao

Autor: Tomislav Pili , 27. listopad 2021. u 06:33
FOTO: REUTERS/Aly Song

Mogućnost najma Teslinog automobila omogućit će klijentima jednostavno iskustvo vožnje koje će ih možda motivirati na kupnju.

Rijetko se u korporativnom svijetu događa da jedna narudžba rezultira skokom vrijednosti kompanije za čak 28 puta u odnosu na vrijednost posla, no upravo se to dogodilo američkom proizvođaču električnih automobila Tesla Motorsu.

Objavom vijesti da je rent-a-car kompanija Hertz naručila 100.000 Teslinih vozila, dionica tog proizvođača skočila je u ponedjeljak čak 12 posto dosegnuvši rekordnih 1024 dolara. Time je tržišna kapitalizacija Tesle premašila bilijun dolara, čime se uvrstila u elitni klub gdje su još samo Apple, Microsoft, Alphabet i Microsoft.

No, Tesla je i uvjerljivo najvredniji proizvođač automobila na svijetu te prvi u povijesti kojemu je uspjelo prijeći tu čarobnu granicu. Štoviše, Tesla danas vrijedi kao devet najvrednijih proizvođača automobila zajedno.

Peti najvredniji na burzi

U jednoj od najvećih pojedinačnih kupnji električnih automobila, Hertz će utrošiti 4,2 milijarde dolara, što znači da će jedan auto platiti 42.000 dolara. Ta je narudžba povisila tržišnu kapitalizaciju Tesle za 118 milijardi dolara, čime je postao peta najvrednija kompanija uvrštena na američkom tržištu dionica.

Ono što je također zanimljivo jest da je toliku narudžbu dao baš Hertz, još donedavno kompanija na rubu propasti, što je iznenadilo i samog prvog čovjeka Tesle, Elona Muska. U objavi na Twitteru Musk je spomenuo kako je čudno da je Hertzova narudžba toliko pomaknula tržišnu kapitalizaciju istaknuvši kako njegova kompanija prvenstveno ima problem s proizvodnom dinamikom, a ne potražnjom koje je i više nego dovoljno.

60

posto porasla je prodaja elektroauta u SAD-u u trećem kvartalu

Još je neobičnije što je ovaj posao povećao i vrijednost samog Hertza, za 1,17 milijardi dolara. Još tijekom ljeta, uslijed neizvjesnosti oko budućnosti posla s iznajmljivanjem automobila, Hertzova vrijednost kretala se ispod 8 milijardi dolara.

Treći dobitnik koji je proizašao iz ovog posla sam je Elon Musk koji je dodatno zacementirao poziciju najbogatijeg čovjeka na svijetu. Skokom vrijednosti dionice njegova imovina skočila je za 36,2 milijarde dolara, zaustavivši se na 288,6 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Samo Muskov udjel u Tesli sada vrijedi 172 milijarde dolara, što je više od burzovne vrijednosti bilo kojeg drugog proizvođača automobila, osim Toyote. Međutim, efekt Hertzove narudžbe i nije toliko neobičan ako se stavi u kontekst dosadašnje Tesline prodaje te utjecaja na buduće prihode, kako Tesline, tako i Hertzove.

U trećem kvartalu kompanija je isporučila 241.300 automobila, što je najveći broj od osnutka. Drugi, možda i važniji razlog jest pretpostavka da će Hertzova narudžba značajno djelovati na buduću prodaju ne samo Tesle, već svih ostalih proizvođača automobila.

Hertzovi klijenti koji unajme Teslin Model 3 imat će jednostavnu priliku upoznati se s iskustvom vožnje električnog automobila što bi dio njih moglo motivirati i na kupnju. Tu tezu podržava i prodajna statistika. Iako je u trećem tromjesečju na američkom tržištu zabilježen pad prodaje automobila, električna vozila bilježe skok prodaje od 60 posto.

Prema podacima tvrtke Cox Automotive, svaki 10. auto koji se prodao u SAD-u pogonjen je eletromotorom, što je priličan zaokret za naciju koja je poznata po kupovini “gutača benzina”.

K tome, nedavno istraživanje koje je proveo Pew Institut pokazalo je kako 40 posto Amerikanaca tvrdi da će prilikom kupnje idućeg automobila razmotriti i nabavku vozila na struju.

Misle prvenstveno na Teslu

“Kada mnoštvo kupaca razmišlja o električnom automobilu, prvenstveno misle na Tesline modele, a kada će htjeti unajmiti jedan takav auto, prvo će pomisliti na Hertz”, pojašnjava za Bloomberg David Whiston, analitičar automobilskog sektora u tvrtki Morningstar.

“Ovo je sjajan način da kupci dobiju iskustvo vožnje električnog automobila. Za većinu njih, to će vjerojatno biti pozitivno iskustvo”, dodao je Whiston. Iako isporučuje zanemariv broj automobila u odnosu na svoje konkurente, Tesla je još u srpnju prošle godine nadmašio vrijednost Toyote.

Od tada je kapitalizacija američke kompanije narasla pet puta. Osim percepcije tržišta da je najbolje pozicionirani proizvođač u segmentu električnih automobila, na povećanje cijene dionice svakako je djelovalo i značajno poboljšanje poslovanja. Dok donedavno Tesla nije uspijevao spojiti dva uzastopna profitabilna kvartala, a sada već devet tromjesečja uzastopce kompanija bilježi neto dobit.

Posljednje dostupno izvješće pokazalo je skok neto dobiti od 380 posto na godišnjoj razini, a dosegla je 1,62 milijarde dolara. Analitičari vjeruju da bi se uskoro značajan pomak mogao dogoditi i na području proizvodnje.

rošle godine isporučeno je malo manje od pola milijuna vozila, a proširenjem kapaciteta pogona u Kaliforniji i Šangaju te puštanjem u rad tvornica u Njemačkoj i Teksasu tijekom ove godine, proizvodnja bi vrlo brzo, već 2022., mogla narasti na 1,5 milijuna automobila.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Drago mi je da je Tesla najbolji na svijetu jer je kao znanstvenik uvijek bio najbolji.

New Report

Close