Grčki Aktor dužan milijune eura srpskim podizvođačima

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2019. u 22:00
Aktor najviše mora platiti dobavljačima materijala za gradnju

Grčka kompanija sada traži da im tvrtke kojima su dužni otpišu od 20 do 30 posto duga da bi dobili ostatak.

Srpski podizvođači grčke građevinske kompanije Aktor nisu dobili novac nakon završetka izgradnje autoceste na Koridoru 10.

Grčka kompanija, koja je dobila posao na čak četiri dionice istočnog kraka tog paneuropskog koridora, ostala im je dužna milijune eura, pišu Večernje novosti. Vlasnik jedne od tvrtki podizvođača kaže da im grčka kompanija za robu i usluge nije platila oko 60 milijuna dinara (oko 500.000 eura), zbog čega su ove godine podigli tri tužbe na Privrednom sudu u Beogradu.  Grci su još više ostali dužni tvrtkama koje su ih opskrbljivale kamenom i ostalim materijalom za gradnju autoceste.

Zašto sud odugovlači?
"Stalno smo se s njima natezali, a prije nekoliko mjeseci prekinuli smo suradnju", kaže vlasnik oštećene tvrtke. "Kasnili su, pa bi platili dio duga. Traže da im otpišemo od 20 do 30 posto duga, da bismo dobili ostatak. Sudu smo dostavili gotove, potpisane fakture, tako da nema dvojbe o tome da smo već davno morali dobiti te sporove. Ne razumijemo zašto se to odugovlači, jer su situacije čiste", dodaje.

 

7 milijuna

eura bio je dužan Aktor prije dvije godine, a sada je dug još veći

Službeni podatak o tome koliko Aktor ukupno duguje nemaju niti Koridori Srbije, koji tvrde da prema izvođačima radova i ostalim sudionicima u projektu izgradnje Koridora 10 nemaju nikakve dugove. Koridori su, kao investitor radova, prije dvije godine posredovali u pregovorima između Aktora i desetak poduzetnika, kojima su dugovali 7 milijuna eura. Prema saznanjima Večernjih novosti, taj dug u međuvremenu ne samo što nije isplaćen, već je i dodatno povećan.

"Tamo gdje je bilo ovakvih ili sličnih problema, podsjećali smo izvođača da u skladu s ugovorom mora platiti svoje obveze prema angažiranim podizvođačima i dobavljačima", kažu u Koridorima Srbije.  "Mi potpisujemo ugovor s izvođačem radova, a u ovom slučaju to je Aktor. Grčka kompanija angažira svoje podizvođače i dobavljače s kojima sklapa ugovor. To je pravni odnos između dvije tvrtke odnosno proizvodi prava i obveze samo između ugovornih strana koje u njemu sudjeluju", objašnjavaju iz Koridora. 

Prisutni do kraja radova
U Koridorima Srbije dodaju da će Aktor biti prisutan na Koridoru 10 do završetka procedure tehničkog prijema i dobivanja certifikata o preuzimanju radova.

"Angažiranje kompanije Aktor odnosi se na završetak radova po primjedbama stručnog nadzora i Komisije za tehnički prijem izvedenih radova. Aktor je sada angažiran na završnim radovima regulacije rijeka, uređenja lokalnih cesta, kao i na završnim mjerama uređenja i sanacije kosina velikih dimenzija, a sve izvan trase autoceste i bez utjecaja na sigurnost javnog prometa" navode iz Koridora Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close