Zbog poreznih olakšica ova zemlja postaje porezna oaza za strance

Autor: Tomislav Pili , 06. prosinac 2019. u 15:53
Foto: Getty Images

Parlament glasuje o zakonu koji uvodi poseban porez za strance ako ulože 500.000 eura.

Grčka vlada, ponukana talijanskim primjerom, namjerava poreznim olakšicama privući bogate strance da dio godine provedu u Grčkoj i tako daju doprinos oporavku izranjavanog gospodarstva. Kako piše Financial Times, pred zastupnicima grčkog parlamenta danas će se naći prijedlog zakona koji uvodi jedinstveni godišnji porez od 100.000 eura za strance koji prijave boravište u Grčkoj i povremeno žive barem 15 godina.

Prednosti programa

Iznos poreza bit će stalan, neovisno o veličini prihoda tih pojedinaca koje oni mogu ostvarivati bilo gdje u svijetu. Bogati poduzetnici, pa i umirovljenici, imali bi prijavljeno prebivalište u drugoj državi, a ova zakonska odredba znači da nisu obvezni plaćati porez na prihod i kapitalne dobitke u drugim državama dokle god se novac slijeva u Grčku. “Jedna od prednosti ovog programa za globalne poslovne ljude jest izostanak administrativnih troškova vođenja zaklada i plaćanja poreza u nizu jurisdikcija”, tumači porezni savjetnik Yiangos Charalambous.

Da bi dobili ovakav porezni status, stranci će morati provesti u Grčkoj najmanje 183 dana godišnje, a u tri godine moraju uložiti u tamošnje dionice, obveznice ili nekretnine najmanje 500.000 eura. Kako su ranije najavljivali dužnosnici grčkog ministarstva financija, ako stranac uloži 1,5 milijuna eura, tada će mu iznos poreza biti upola manji. Investicije od 3 milijuna eura snizit će iznos godišnjeg poreza na svega 25.000 eura. Kako bi uklonila sumnje i kod najopreznijih investitora, vlada je u zakon ugradila odredbu da buduće vlade ne mogu mijenjati status osoba koje uđu u program. Vlada u Ateni nadahnuće za ovaj program pronašla je u talijanskim iskustvima. Naime, Italija je takav program uvela 2017. godine, a pokazao se tako uspješnim da ga je ove godine vlada proširila i na strane umirovljenike koji se nasele u mjestima s manje od 20.000 stanovnika.

Cilj su brodovlasnici

Grčka vlada ovim programom prije svega želi privući brodovlasnike koji trenutno imaju prebivalište u Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Monaku. Vlada se nije htjela povesti za idejom “prodaje državljanstva” osobama iz država izvan Europske unije, posebno nakon prošlomjesečnog skandala na Cipru. Tamošnje vlasti dodijelile su ciparsku putovnicu malezijskom financijašu Jho Lowu, osumnjičenom za sudjelovanje u međunarodnoj financijskoj prijevari teškoj nekoliko milijardi dolara.

Međutim, valja naglasiti kako Grčka već ima program “zlatne vize” kroz koji je građanima država izvan EU-a moguće dobiti petogodišnju dozvolu boravka u zamjenu za ulaganje 250.000 eura u stambene nekretnine. Do sada je podijeljeno oko 5000 takvih dozvola, uglavnom ruskim i kineskim građanima. Dobar dio njih kupio je nekretnine u okolici Atene, a neki su iskoristili veliki pad cijena tijekom ekonomske krize i uložili u apartmane za iznajmljivanje turistima. No, njihov doprinos gospodarstvu za sada je minimalan.

Komentirajte prvi

New Report

Close