Graditelji Sjevernog toka 2 zatražili hitnu dozvolu za posljednju dionicu

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2021. u 07:00
Dionica se nalazi u isključivoj gospodarskoj zoni, a prolazi blizu ptičjeg rezervata/REUTERS

Sjeverni tok 2 gradi konzorcij na čelu s ruskim Gazpromom uz francuski Engie, austrijski OMV, britanski Shell i njemački Uniper i Wintershall.

Operater plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, zatražio je hitnu dozvolu za gradnju preostale dionice u njemačkim vodama, objavila je Savezna pomorska i hidrografska agencija (BSH). Glasnogovornica njemačke agencije nije navela kada bi odluka trebala biti donesena.

Sjeverni tok 2 gradi konzorcij na čelu s ruskim Gazpromom uz francuski Engie, austrijski OMV, britanski Shell i njemački Uniper i Wintershall.

Preostala dionica cjevovoda nalazi se u isključivoj njemačkoj gospodarskoj zoni i duga je 16,5 kilometara. Ekološki aktivisti u Njemačkoj upozorili su da trasa cjevovoda prolazi blizu ptičjeg rezervata.

Glasnogovornik Sjevernog toka 2, čija se gradnja bliži kraju unatoč američkim sankcijama, rekao je da su dozvolu zatražili već u prosincu i da očekuju prigovore ekoloških aktivista.

Planirani cjevovod nije sporan samo iz ekoloških razloga – američki dužnosnici tvrde da bi Europa njegovom gradnjom postala previše ovisna o ruskoj opskrbi plinom.

Slično stajalište zastupa i Poljska dok Ukrajinu povrh toga brine i gubitak naknada za tranziciju ruskog plina.

Europski otpor projektu potenciralo je proteklih tjedana rusko uhićenje kritičara predsjednika Vladimira Putina Alekseja Navaljnog nakon povratka iz Njemačke gdje se liječio od posljedica navodnog pokušaja trovanja.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je u ponedjeljak da bi Europska unija trebala dati zeleno svjetlo za nove sankcije Rusiji zbog zatvaranja Alekseja Navaljnog.

“Zalažem se za izdavanje naloga za pripremu sankcija, popisa pojedinaca”, rekao je Maas uoči sastanka u Bruxellesu sa svojim kolegama iz EU-a.

“Istovremeno, moramo tražiti načine da ostanemo u dijalogu s Moskvom. Rusija nam je potrebna za rješavanje mnogih međunarodnih sukoba”, dodao je Maas.

Komentirajte prvi

New Report

Close