FOTO: Građevinsko čudo na starom aerodromu donosi državi 14 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 28. srpanj 2021. u 06:28
Zračna luka Hellinikon napuštena je 2001. godine/SHUTTERSTOCK

Projekt je vrijedan 8 milijardi eura, a njegov pokretač tvrdi da će doprinijeti BDP-u države do 2,2 posto te će otvoriti 80.000 radnih mjesta.

Preuređenjem područja na kojem je nekad bila stara atenska zračna luka izrast će niz skupih vila i apartmana s pogledom na more, nadomak grada, a za kojima vlada veliki interes kupaca iako još nije zabijena ni prva lopata.

I to unatoč cijenama četvornog metra koje se mogu vidjeti u najskupljim gradovima svijeta, poput New Yorka, Šangaja ili Ženeve, piše Bloomberg.

Kratkom vožnjom južno od Akropole dolazi se do Hellinikona, napuštenog aerodroma grčke prijestolnice gdje se trenutno događa najveći građevinski projekt u toj državi – Ellinikon.

Prijeko potreban poticaj

Na području od 6,2 četvorna kilometra – tri puta većem od Monaka – izgradit će se 10.000 luksuznih vila i stanova, zatim najveći javni park u Europi, dva luksuzna hotela, kockarnica i marina za jahte te javna plaža duga kilometar. Područje će opasati 50 kilometara biciklističkih i pješačkih staza.

Projekt Ellinikon vrijedan je 8 milijardi eura i trebao bi dati prijeko potrebni poticaj rastu grčkog gospodarstva, tvrdi pokretač projekta, tvrtka Lamda Development.

10.000

radnih mjesta bit će otvoreno samo tijekom gradnje projekta Ellinikon, tvrdi investitor

Investicija na zemljištu starog aerodroma napuštenog 2001. mogla bi povećati BDP i do 2,2 posto te stvoriti 80.000 radnih mjesta do 2025. godine. Samo tijekom gradnje bit će zaposleno 10.000 ljudi.

Lamda na svojim internetskim stranicama tvrdi da će projekt grčkom proračunu na ime poreznih davanja ukupno donijeti 14 milijardi eura. Bio bi to „melem na ranu“ grčkog gospodarstva koje je lani, podsjetimo, zbog pandemije potonulo 8,2 posto.

„Multiplikativni učinak s točke gledišta investicija, turizma i percepcije zemlje među ulagačima bit će golem“, ističe Odisseas Athanasiou, Lamdin izvršni direktor. Lamda Development prvenstveno se bavi izgradnjom trgovačkih centara, a Hellinikon ke kupila 2014. za 915 milijuna eura.

Nakon sedam godina birokratskih zavrzlama, Lamda je tek sredinom ove godine – zahvaljujući zauzimanju vlade premijera Kyriakosa Micotakisa – uspjela isposlovati upis vlasništva čime zemljište i službeno više nije državno. Projekt je dizajniran kako bi pokazao kako bi mogla izgledati moderna Grčka.

Naselje će trošiti energiju dobivenu iz obnovljivih izvora, a senzori će regulirati gotovo sve, od javne rasvjete do dinamike odvoza otpada. Kako kaže Athanasiou, Ellinikon će biti prvo pametno i zeleno naselje na svijetu izgrađeno iznova.

Uz stanove i vile, investicija uključuje i najveći javni park u Europi, hotele, trgovačke centre, kockarnicu, marinu i poslovni park /PD

Lamda za sada nema problema s prodajom, iako ozbiljniji građevinski radovi još nisu ni započeli. Interes je tako velik da će svi stanovi u 45 katova visokom neboderu pored marine – prvom „zelenom“ neboderu u Grčkoj – kao i 27 vila pored mora biti prodani do početka iduće godine, a možda i ranije, ističe Lamdin direktor.

I to unatoč vrtoglavim cijenama „kvadrata“. Naime, najniža cijena za sada iznosi 9000 eura za četvorni metar, a očekuje se da bi cijene do završetka 2025. mogle narasti i do 14.000 eura. U tom slučaju to bi bili najskuplji stanovi u Grčkoj i na razini onih u New Yorku.

No, zbog projekta počinju rasti i cijene nekretnina u bližoj okolici. Kako kaže Giannis Konstantatos, načelnik obližnje općine Elliniko, cijene pojedinih nekretnina već su se udvostručile na 7000 eura. Za Lamdu ovaj je projekt od presudne važnosti, s obzirom da je temeljno poslovanje snažno poremetila pandemija.

Dva od tri trgovačka centra kojima kompanija upravlja tek su nedavno počela normalno poslovati ublažavanjem epidemioloških mjera.

Dolazak velikih tvrtki

Lamda planira poslovanje s trgovačkim centrima iduće godine uvrstiti na burzu, a u početnoj ponudi dionica priželjkuje da će prikupiti 400 milijuna eura, kaže Athanasiou.

Dodaje kako kompanija planira postupno smanjiti svoju izloženost trgovačkim centrima s trenutnih 88 na manje od 45 posto.

Inače, u sklopu preuređenja prostora stare zračne luke planira se i izgradnja dva trgovačka centra. Osim toga, projekt Ellinikon čini i milijardu eura vrijedan poslovni park, a prvi „stanar“ bit će Pirejska banka koja je prije 10-ak dana objavila da će tamo preseliti svoje sjedište. U Lamdi očekuju da će banku slijediti i još nekoliko velikih grčkih kompanija.

Na krilima tog nekretninskog projekta Lamda bi do 2025. trebala utrostručiti svoju burzovnu kapitalizaciju, smatra njezin izvršni direktor. Tijekom ove godine vrijednost Lamdinih dionica porasla je 12 posto, vrednujući kompaniju na 1,4 milijarde eura.

„Grčka će postati svjetska destinacija podizanjem s razine destinacije ‘mora i sunca’ na razinu destinacije umjetnosti življenja“, zaključuje Athanasiou.

Komentirajte prvi

New Report

Close