Grad uvodi porez na pse, određen i iznos koji bi građani trebali platiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. rujan 2019. u 10:08
Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Nisu baš svi sretni zbog novog poreza.

Umorne od plaćanja za čišćenje psećeg izmeta na ulicama, vlasti španjolskog grada Zamore, u kojem broj pasa premašuje broj djece, odlučile su od početka iduće godine uvesti porez na pse.

"Vlasnici pasa trebali bi u određenoj mjeri pridonijeti podmirenju troškova", rekao je Diego Bernardo, gradski ministar financija.

Dodao je da nisu baš svi sretni zbog novog poreza koji bi trebao iznositi devet eura godišnje.

"Porez je izazvao podijeljene reakcije. Neki se uopće ne slažu, neki su se pomirili s tom činjenicom, a neki ga prihvaćaju. Nisu sve reakcije negativne", rekao je.

Grad očekuje da će godišnje tako prikupiti između 50.000 i 90.000 eura za gradnju više šetnica za pse, čišćenje ulica i nabavu vrećica za izmet.

Sličan zakon već je uvelo nekoliko gradova na svijetu, uključujući nizozemski Haag od 120 eura po psu koji se razmjerno povećava za svakog dodatnog psa.

Nešto drugačiji pristup problemu imao je prošle godine gradonačelnik Madrida koji je pokušao uvesti obvezno uzimanje DNK pasa kako bi se mogli identificirati i kazniti vlasnici koji ostavljaju njihov izmet na ulici. No, nakon izbora novog gradonačelnika, plan je odbačen.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Kod nas bi trebali uvest porez na loše političare … Bili bi puni ko brod ! Ili porez na kriminal i krenut od ministara … da vidis novaca …

Ako onaj kamenjarski krkan uvede takav porez u belom gradu, Dumovec bude preplavljen s đukcima ;-))

Neka prvo uvedu porez na Turiste. Više mi oni seru i pišaju po kvartu nego li psi.

Porez na pse je odlična stvar. U gradu bi trebao biti minmalno 500 kn po psu godišnje. Smo kod nas veterinarska inspekcija ne radi svoj posao, pa bi provedba bila upitna …

New Report

Close