Građanima ove godine besplatne dionice EPS-a

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2020. u 11:21
Na besplatne dionice EPS-a dugo se čeka

Prelazak u dioničko društvo znači i da će biti raspodijeljeno 15 posto dionica građanima koji na njih imaju pravo bez naknade.

Građani Srbije bi 2020. konačno mogli dobiti i dionice Elektroprivrede Srbije (EPS). Dugo se očekuje i najavljuje, a vlada Srbije je u posljednjem pismu o namjerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu i obećala da će ove godine promijeniti pravni status tog javnog poduzeća.

Prelazak u dioničko društvo znači i da će biti raspodijeljeno 15 posto dionica građanima koji na njih imaju pravo bez naknade, pišu Večernje novosti. Prvi korak bit će raspisivanje natječaja za procjenu imovine. U međuvremenu, provodi se akcijski plan reforme korporativnog upravljanja, uz podršku konzultanata iz Europske banke za obnovu i razvoj.

Broker Nenad Gujaničić objašnjava da je korporatizacija velikih kompanija prilično važna, jer dovodi do učinkovitije kontrole poslovanja i postizanja boljih rezultata. "Ovo je posebno izraženo kod kompanija koje posluju pod državnom kontrolom, jer je u njihovom slučaju pretjerano izraženo miješanje političkih stranaka u upravljanje, što dovodi do štete po kompaniju i u krajnjoj liniji po porezne obveznike", objašnjava Gujaničić, dodajući da prelazak u dioničko društva ne mora ništa promijeniti.

"Telekom Srbija je odavno dioničko društvo, ali se nije izlistao na burzi, niti manjinski dioničari koji drže gotovoo 30% vlasništva mogu ostvariti utjecaj. Cilj prelaska u dioničko društvo je neizravna kontrola poslovanja od strane dioničara u kojoj je nužno trgovanje tim dionicama na burzi", kaže Gujaničić.

Komentirajte prvi

New Report

Close