Gosti pohrlili u restorane i kafiće, ali stvorio se novi veliki problem

Autor: Tomislav Pili , 31. svibanj 2021. u 11:10
Restorani barovi otvorili su vrata prije 10-ak dana /REUTERS

Pandemija je naglasila probleme u sektoru, a to su niske plaće i dugo radno vrijeme, tvrdi dio berlinskih restoratera.

Nakon sedam mjeseci epidemioloških ograničenja, restorani i barovi u glavnom gradu Njemačke otvorili su vrata.

No, ugostiteljima je to donijelo nove glavobolje – problem nije u nedostatku gostiju, već konobara. Kako piše Financial Times, nedostatak radnika ugrožava planove otvaranja poslovanja niza hotela, restorana i kafića širom Europe.

Nekoliko teorija

Slična se situacija dogodila i u drugim državama koje su ublažile epidemiološke mjere, no razlozi su različiti. Američki ugostitelji tvrde da izdašne naknade za nezaposlene ne motiviraju radnike na pronalazak posla, dok su britanske pivnice izgubile dobar dio osoblja iz EU-a koji se nakon brexita vratio u svoje matične države.

2,4

milijuna radnika bilo je zaposleno u ugostiteljstvu prije pandemije

Njemački restorateri imaju nekoliko teorija zašto im je teško pronaći konobare i kuhare. Razlozi se protežu od stranih radnika koji se još nisu vratili, preko odlaska zaposlenika u druge sektore i zabrinutosti oko daljnjih restrikcija do frustracija radnim uvjetima.

“Pandemija je naglasila probleme u sektoru: niske plaće i dugo radno vrijeme. Da ne posjedujem ovaj lokal, nisam sigurna da bih ostala u branši”, kaže Emily Harmon, suvlasnica berlinskog restorana Ora. Dodatni je problem što svi zapošljavaju u isto vrijeme.

Prije pandemije u njemačkom ugostiteljstvu i hotelijerstvu radilo je 2,4 milijuna ljudi. Taj je broj u rujnu pao na 2 milijuna, pokazuju podaci stručne udruge Dehoga.

K tome, gotovo 600.000 radnika i dalje je u programu “čekanja” pri čemu primaju 70 posto plaće i lišeni su napojnica. Kako bi održali kakav-takav životni standard, dobar dio tih radnika prisiljen je posao pronaći drugdje.

Posao preko granice

Dio njemačkih konobara i kuhara posao je našao u Austriji i Švicarskoj koje su ranije ublažile mjere, ističe Ingrid Hartges, generalna direktorica Dehoge. Iako Hartges optimistično smatra da će se dobar dio radnika vratiti, neki ugostitelji ostavili su svaku nadu i sami “zasukali rukave”.

Rodrigo Franco, vlasnik malenog paragvajskog restorana La Despensa u trendovskoj berlinskoj četvrti Friedrichshain kaže kako je odustao od potrage za konobarima i goste uslužuje sam.

“Kvaliteta konobara u Berlinu bila je katastrofalna i prije pandemije. Ja volim posluživati goste, ali budimo iskreni, mislim da mnogi ne vole to raditi”, kaže Franco. Broj oglasa za posao u ugostiteljstvu oštro je pao prošle godine, ali je u prva tri mjeseca skočio za 22 posto, pokazuju podaci internetske platforme za zapošljavanje StepService.

U travnju je bilo 27 posto više oglasa na godišnjoj razini. Katharina Utermöhl, ekonomistica Allianza, smatra da će ugostitelji imati problema sa zapošljavanjem još neko vrijeme, dok se situacija s koronavirusom ne ustabili.

“Što ako broj oboljelih opet počne rasti i kafići i restorani moraju još jednom zatvoriti vrata? Mislim da će dobar dio radnika željeti ostati u drugim branšama”, ocjenjuje Utermöhl.

Komentirajte prvi

New Report

Close