Gospodarstvo brzo raste, ali božićnice ostaju iste

Autor: Poslovni dnevnik , 10. prosinac 2018. u 15:21
Foto: Getty Images

Slovenske tvrtke ove će godine zaposlenicima isplatiti slične iznose kao lani.

Iako je Slovenija zabilježila gospodarski rast već petu godinu za redom, božićnice će biti slične onima u prethodnoj godini, javlja portal Siol.net.

Među više od 20 ispitanih tvrtki, najvišu božićnicu isplatit će dvije slovenske farmaceutske kompanije – Lek i Krka. U usporedbi s prošlom godinom, Lek će zaposlenicima isplatiti božićnice veće za 30 eura. Ove godine one će iznositi 1330 eura bruto i bit će jednake za sve, a dobit će ih i oni koji su zaposleni preko agencija za zapošljavanje. Razlikuje se samo varijabilni dio koji ovisi o plaći pojedinca. Usto, Lek će, također, početkom sljedeće godine, isplatiti nagrade za poslovnu uspješnost.

Članovima uprava ništa

Nešto manje, 1309 eura bruto, dobit će svi zaposlenici Krke.

Veselo će biti i u Telekomu Slovenije, gdje će svi zaposlenici, osim članova uprave, dobiti 70 posto bruto plaće. Ona trenutno u Sloveniji iznosi 1,632,88 eura, što znači da će zaposlenici dobiti bruto 1143 eura.

I u Petrolu neće biti razloga za nezadovoljstvo, božićnice će biti nešto više nego prošle godine i iznosit će 1200 eura bruto. U Darsu božićnice još nisu određene, sindikati pregovaraju o porastu u odnosu na prošlu godinu, kada je isplaćeno 800 eura, a dobilo ij he 1200 zaposlenika, osim članova uprave.

 

200 eura

bruto bit će isplaćeno zaposlenicima Mercatora

Niti Triglav Osiguranje još nije objavilo visinu ovogodišnjih božicnica. Prošle godine zaposlenici su dobili bruto 1015 eura. U siječnju će zaposlenici u Postojnskoj jami također dobiti dodatak na plaću. “Nagrada će biti veća nego prošle godine jer nam to omogućavaju poslovni rezultati”, rekao je prvi čovjek Postojnske špilje Marjan Batagelj. Prema njegovim riječima, ovogodišnje poslovanje tvrtke najbolje je u povijesti. Za razliku od prošle godine, božićnice će 14. prosinca dijeliti i u najvećem trgovcu Mercatoru. Prošle su godine dobili bonove, a ove godine svaki zaposlenik može očekivati 200 eura bruto.

U NLB-u nema dodatka

U upravo prodanoj NLB banci, za koju je država zaradila nešto više od 608 milijuna eura božićni bonusi se ne isplaćuju.

NLB je sredinom ove godine imao dobit od 104,8 milijuna eura, a nagrada za poslovnu uspješnost može se isplaćivati ​​i ovisi o uspješnosti pojedinca.

Komentirajte prvi

New Report

Close