Golema žeđ za ruskom naftom počinje dovoditi u pitanje dominaciju dolara u njezinu plaćanju

Autor: Tomislav Pili , 12. ožujak 2023. u 07:50
Foto: Reuters

Izvori iz krugova indijskih naftaša nisu osobito zabrinuti.

Zapadne sankcije protiv Rusije zbog njezine agresije na Ukrajinu imaju i jednu “nuspojavu” – nagrizaju dominaciju američkog dolara kao vodeće valute u trgovanju naftom. Razlog je sve izraženiji izvoz ruske nafte u Indiju koja je probila među vodeće kupce. Kako piše Reuters, o nesigurnoj budućnosti pozicije dolara kao glavne valute u obračunavanju trgovine naftom već se govori duži niz godina. Međutim, indijski uvoz ruske nafte pruža do sada najsnažniji dokaz da se valutna struktura trgovine naftom nepobitno mijenja.

Najvažniji dobavljač

Povećavši uvoz za čak 16 puta u odnosu na razine prije 2022., Indija je trenutno treći po veličini uvoznik ruske nafte, a Rusija je postala najvažniji opskrbljivač azijske ekonomske sile.

Nakon što je 5. prosinca u okviru skupine država G7 dogovoreno cjenovno ograničenje za rusku sirovu naftu, Indija glavninu kupljene nafte plaća u drugim valutama.

Osim ruske rublje, za plaćanje se koristi čak i dirham Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvrde Reutersovi izvori iz bankarskih i naftnih krugova. Međutim, nastavak plaćanja u dirhamu mogao bi ubuduće biti znatno otežan s obzirom da su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo prošlog mjeseca dodali rusku banku MTS koja posluje u Abu Dhabiju na listu sankcioniranih ruskih financijskih institucija.

Izvori iz krugova indijskih naftaša nisu osobito zabrinuti zbog toga. “Ruski dobavljači pronaći će druge banke kako bi primili uplatu”, uvjeren je izvor iz indijske naftne industrije. “Za sada, vlada nije zatražila da prestanemo kupovati rusku naftu, pa se nadamo da će alternativni platni mehanizam biti uspostavljen ako sadašnji sustav bude blokiran”, dodaje.

Očajnička potreba

Plaćanje nafte u dolaru praktički je univerzalno pravilo već desetljećima. Za usporedbu, udjel dolara u međunarodnim plaćanjima daleko je manji, 40 posto, prema siječanjskim podacima platnog sustava SWIFT. Daniel Ahn, nekadašnji glavni ekonomist američkog State Departmenta, kaže kako je snaga dolara neupitna, ali da sankcije mogu potkopati zapadne financijske sustave dok istovremeno neće uspjeti postići svoju svrhu – značajno ekonomski oslabiti Rusiju kao kaznu za pokretanje rušilačke agresije. Za ruske kompanije dolari su postali potencijalna “toksična imovina”, kaže Aleksandra Prokopenko, neovisna analitičarka i bivša savjetnica Banke Rusije. “Rusija očajnički treba trgovinu s ostatkom svijeta jer je i dalje ovisna o prihodima od nafte i plina. Stoga pokušava iskoristiti sve opcije koje su joj na raspolaganju. Gradi izravnu vezu između ruskog i indijskog financijskog sustava”, kaže Prokopenko. Glavna ekonomistica Međunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinath još je lani izjavila kako će dolar i dalje ostati vodeća svjetska valuta za plaćanja, ali će se povećati korištenje drugih valuta u manjim trgovinskim blokovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close