“Globalni oporavak može dalje i bez vodstva gospodarstva SAD-a”

Autor: Darko Bičak , 15. kolovoz 2017. u 10:00
Foto: Thinkstock

Glavni ekonomski savjetnik u administraciji bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame uoči gostovanja na umaškoj konferenciji Agenda 2030.

Prvi put u Hrvatskoj jedna domaća udruga za promicanje i unapređenje znanstvene izvrsnosti okuplja velika svjetska imena s područja ekonomije koja će Hrvatski Znanstveni eksperimentalni laboratorij organizira krajem kolovoza u Umagu 1. internacionalnu znanstvenu konferenciju Agenda 2030.: Ekonomija pred izazovima današnjice, na kojoj će se raspravljati o događajima koji su proteklog desetljeća pokrenuli ekonomske promjene.

Tim povodom razgovarali smo sa zvijezdom konferencije Alanom B. Kruegerom, glavnim ekonomskim savjetnikom bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Baracka Obame.

Kako ocjenjujete trenutno stanje globalne ekonomije i što mislite ide li u pravom smjeru?

Svjetsko gospodarstvo izgleda bolje nego što je izgledalo krajem recesije. Napokon bilježimo sinkronizirani rast. Američki oporavak bez mnogo drame nastavlja se otprilike istim tempom i u vrijeme administracije predsjednika Trumpa. Poboljšanje europskog gospodarstva je bilo iznenađenje i podignulo je razinu tržišta kapitala.

Nesreća je to da se gospodarstvo SAD-a kreće u krivom smjeru kada su u pitanju trgovina i imigracija, ali globalni ekonomski oporavak izgleda dovoljno jak da se nastavi i bez vodstva američkog gospodarstva.

Koliko je financijska kriza koja se dogodila prije 10 godina promijenila Američko gospodarstvo i posljedično globalnu ekonomiju?

Posljedice financijske krize i Velike recesije još se osjećaju. U SAD-u krediti ostaju ograničeni. Djelomično zbog strože regulacije, a dijelom jer su poduzetnici i privatna kućanstva opreznija. Prošli smo kroz spor, ali stalan oporavak. U Europi su periferne zemlje pretrpjele dužničku krizu zbog toga što je jedinstvena valuta spriječila deprecijaciju njihove valute što je inače standardni proces prilagodbe. No, za sada je Eurozona ostala predana projektu eura, unatoč bolnim ekonomskim uvjetima na periferiji.

Slažete li se s ljudima koji govore da se zadnjih 10 do 20 godina orijentir globalne ekonomije promijenio iz dobrobiti za društvo u korporativnu dobit koja postaje jedina važna stvar?

U SAD-u naš fokus je oduvijek na profitu. Problem u SAD-u bio je u tome što se raspodjela plaća jako naginjala prema vrhu. Donji i srednji sloj stagniraju desetljećima što je uzrokovalo porast nejednakosti. Kada svi dijelovi društva ne rastu zajednički, u demokracijama je teško održati dobru gospodarsku politiku jer dobra ekonomska politika često određuje dobitnike i gubitnike čak i ako gospodarstvo u cjelini raste. Oštra retorika Donalda Trumpa na temu trgovine i imigracije u velikoj je mjeri naišla na prihvaćanje publike jer su mnogi Amerikanci bili zabrinuti za svoje gospodarske perspektive. 

Komentirajte prvi

New Report

Close