Generali na čelu stožera u Njemačkoj, Italiji, Portugalu i Austriji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. prosinac 2021. u 09:59
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Za časnicima prvi su posegnuli Portugalci.

Četiri europske države – Portugal, Italija, Njemačka i Austrija – na čelna mjesta kriznih timova za COVID-19 te za kampanje cijepljenja protiv te bolesti postavile su visoke vojne časnike, piše u petak Večernji list.

U Portugalu je iznimnu ulogu u organizaciji, ali i promociji cijepljenja odigrao viceadmiral Henrique Eduardo Passaláqua de Gouveia e Melo, u Italiji general-pukovnik Francesco Paolo Figliuoloa, a sada su istim stopama krenule i Njemačka, u kojoj je na čelo kriznog stožera ured kancelara postavio generala-bojnika Carstena Breuera, te Austrija, u kojoj koordinacijsko tijelo za borbu protiv COVID-19 po novome vodi general Rudolf Striedinger. Konsenzus među vladajućima u tim državama je da vojni stručnjaci posjeduju dragocjeno logističko znanje i iskustvo u kriznom upravljanju.

“Do sada je cijepljeno 25 milijuna ljudi. Do kraja godine možemo doći do 30 milijuna”, uvjeren je 56-godišnji general-bojnik Carsten Breuer, tako ponovivši cilj koji je postavio kancelar Olaf Scholz kada je krizni stožer prebacio iz ministarstva zdravstva, koje je vodio također jedan general, Hans-Ulrich Holtherm, u ured kancelara. Breuer, znan kao “korona-general”, inače je odgovoran za raspoređivanje vojske u zemlji, ima iskustvo s Kosova i iz Afganistana, a dosad je koordinirao odgovor na COVID u vojsci.

Sličnu zadaću kao Breuer uoči očekivanog vala zaraze omikron varijantom ima i austrijski mu kolega po činu Rudolf Striedinger. Blizak je s kancelarom Karlom Nehammerom još iz vremena kad je kancelar radio u vojsci, ali i stranci ÖVP, pa se jednom čak pojavio na stranačkoj zabavi u odori, što je zabranjeno. Ipak, taj 60-godišnjak, zamjenik načelnika stožera oružanih snaga, napredovao je i pod vlašću socijaldemokrata, koji ga opisuju kao “iznimnog časnika”.

Za časnicima prvi su posegnuli Portugalci kad je u veljači na čelo tima za organizaciju cijepljenja postavljen viceadmiral Henrique Eduardo Passaláqua de Gouveia e Melo, nakon što je prethodnik, državni tajnik Francisco Ramos, maknut zbog cijepljenja preko reda. Gouveia e Melo brzo je pridobio javnost i načinom komunikacije – citirao je “Ratove zvijezda”, pozvao sunarodnjake da budu Jedi vitezovi protiv pandemije, a za antivaksere govorio da pripadaju tamnoj strani. Uz njegovu koordinaciju procijepljeno je 90 posto stanovništva, a u Portugalu je upravo izabran za osobu godine.

Manje javan, ali izniman posao napravio je general-pukovnik Francesco Paolo Figliuoloa, kojega je talijanski premijer Mario Draghi u ožujku postavio na čelo operativnog tijela za koordinaciju pandemije i cijepljenje. Nije citirao “Ratove zvijezda”, ali zaslužan je za više od 88 posto cijepljenih Talijana, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Predlažem da mi to prepustimo ljubavnicima Raspudić, teologu Miletiću, šnajderu Bulju i psihijatru iz Mostara Petrovu.  Oni sigurno znaju.

New Report

Close