General Electricove žarulje i lokomotive odlaze u povijest

Autor: Tomislav Pili , 15. studeni 2017. u 14:41
Foto: Reuters

Ovo je već drugo preoblikovanje kompanije od 2015., a zbog štednje najavljena je i najmanja dividenda od 2010. godine.

General Electric (GE) najavio je izlazak iz poslovanja kojim se započeo baviti još prije 125 godina, a najavljeno je i drugo rezanje dividende u posljednjih 70 godina.

Veliko pospremanje američkog industrijskog konglomerata predstavio je u New Yorku glavni izvršni direktor John Flannery, a što o tome misle investitori dovoljno govori podatak da je vrijednost kompanije u ponedjeljak pala na najnižu razinu u pet godina. Flannery je kormilo preuzeo u kolovozu, a GE vidi kao manju i fokusiraniju kompaniju. U budućnosti će se baviti samo s tri poslovanja: proizvodnjom opreme za elektrane, zrakoplovnim motorima te medicinskim uređajima.

Kao što se i očekivalo, kompanija izlazi iz poslovanja s rasvjetom, gradnjom lokomotiva, proizvodnjom opreme za električne mreže te industrijskih rješenja. O kakvom se zaokretu radi dovoljno govori podatak da je poslovanje s rasvjetom uveo još Thomas Edison. Kroz prodaju i izdvajanje ovih četiriju poslovanja GE će se riješiti imovine vrijedne 20 milijardi dolara. K tome, izvršni odbor više neće brojati 18 već 12 članova, najavio je Flannery.

Inače, ovo je već drugo preoblikovanje GE-a u samo dvije godine s ciljem povećanja novčanog toka. Bivši izvršni direktor Jeff Immelt 2015. je odlučio prodati financijsku podružnicu te je preuzeo proizvodnju energetske opreme francuskog Alstoma za 10 milijardi dolara. No, do poboljšanja nije došlo. Novčani tok iz industrijskog poslovanja past će s lanjskih 11,6 milijardi dolara na sedam milijardi dolara u ovoj godini.

Želja za uštedom četiri milijarde dolara godišnje dovela je do odluke o prepolovljenoj dividendi. Umjesto 96 centi po dionici, dioničari će iduće godine dobiti 48 centi, najmanje od 2010. kada je GE zbog ekonomske krize srezao dividendu prvi put od 1938. godine. Nekada najvrednija kompanija na burzi, GE sada vrijedi 168 milijardi dolara ili petinu Applea.  

Komentirajte prvi

New Report

Close