General Electric čeka noćna mora, tvrdi JP Morgan

Autor: Tomislav Pili , 10. travanj 2019. u 07:22
'Zdravlje' poslovanja sa zrakoplovnim motorima i dalje brine financijaše/REUTERS

Dolazak ekonomske recesije dok GE još nije uspio oporaviti svoju bilancu značio bi ranjivost kompanije na probleme sa likvidnošću, kaže analitičar Stephen Tusa.

Dionica General Electrica (GE) početkom ovog tjedna opet se našla pod pritiskom nakon objave iz banke JP Morgan čiji je analitičar upozorio investitore kako industrijskog diva čeka još problema.

Vrijednost kompanije na burzi u ponedjeljak je u jednom trenutku potonula osam posto, ali je krajem trgovanja ipak uspjela ublažiti dio gubitaka, pa se cijena dionice zaustavila na 9,49 dolara što je 5,2 posto niže.

Zaron na pet dolara
Razlog pada je procjena JP Morganovog analitičara Stephena Tuse da će do kraja godine dionica GE-a zaroniti do pet dolara. U opsežnom izvješću na 123 stranice, taj inače utjecajni analitičar ističe kako se odnos rizika i zarade posjedovanja GE-ove dionice "opet nagnuo na negativnu stranu" jer skok njezine vrijednosti tijekom ove godine nije utemeljen na pozitivnim promjenama u poslovanju.

Naime, jedna od najvećih zvijezda Wall Streeta ove godine upravo je dionica ovog 126 godina starog konglomerata. Od dna dosegnutog sredinom prosinca – kada je GE na burzi vrijedio tek 6,45 dolara – vrijednosnica je jurnula preko 47 posto. To je daleko bolji rezultat od 13-postotnog rasta indeksa Dow Jones za ovu godinu. Snažan rast cijene odražava percepciju među investitorima da je kriza u kompaniji konačno završena. Takav dojam rezultat je poteza novog izvršnog direktora Larryja Culpa koji je u listopadu prošle godine preuzeo kormilo.

Investitore je impresionirao najavom da će ubrzo početi smanjivati golemi dug koji je naslijedio. "Činimo sve što je u našoj moći kako bi vratili GE u snažnu poziciju", napisao je Culp u pismu dioničarima krajem veljače. Takve riječi očarale su dio financijaša, pa je tako analitičar tvrtke CFRA Jim Corridore napisao da "GE čini brzi napredak u svom transformacijskom planu". Primjerice, početkom godine GE je prodao svoju tvrtku BioPharma kompaniji Danaher kojoj je Larry Culp nekada bio na čelu. U toj transakciji postigli su odličnu cijenu – 21,4 milijarde dolara što je sedam godišnjih prihoda BioPharme.

 

47 posto

porasla je cijena GE-a na burzi od dna sredinom prosinca

Međutim, Stephen Tusa sada je ponudio "hladan tuš". U svojoj je analizi napisao kako vjeruje da "mnoštvo investitora podcjenjuje ozbiljnost izazova i rizika u kompaniji dok istovremeno precjenjuje vrijednost malih pozitivnih promjena", prenosi CNN. Inače, Tusa je u prosincu unaprijedio preporuku za GE na "neutralnu" čime je dao povoda za uspon cijene na burzi, iako je u obrazloženju izrazio određeni skepticizam. Tusa u posljednjoj analizi ističe kako kompanija i dalje ima "tvrdoglavo visok dug", poslovanje s elektroenergetskom opremom ima slabe rezultate, u GE Capital potrebno je ubrizgati još kapitala, a brine ga i "zdravlje" poslovanja sa zrakoplovnim motorima.

Brutalna godina
U tom kontekstu, scenarij iz "noćne more" bio bi dolazak iduće recesije dok GE još nije uspio oporaviti svoju bilancu. U tom slučaju kompanija bi postala ranjiva na probleme s likvidnošću, smatra analitičar JP Morgana. Slabljenje ukupnog gospodarstva ne bi samo produžilo General Electricovo restrukturiranje. Vjerojatni pad tržišta negativno bi se odrazio na kompanijski mirovinski plan koji već sada bilježi nedostatne uplate.

Pad vrijednosti imovine, zajedno sa snižavanjem kamata središnje banke Fed, povećao bi GE-ove mirovinske obveze za više od 30 milijardi dolara, izračunali su u JP Morganu. Prema tvrdnjama Stephena Tuse, cijena GE-ove dionice mogla bi pasti i "značajno niže" od pet dolara ako tvrtka ne uspije prikupiti još gotovine, a istovremeno na vrata zakuca recesija. Iako je Tusa više-manje usamljen među kolegama u ovako pesimističnom viđenju sudbine nekadašnjeg simbola industrijske moći Amerike, valja naglasiti kako i sama Uprava upozorava da još nema mjesta euforiji.

Prvi čovjek Larry Culp nedavno je izjavio kako će 2019. biti još jedna "brutalna godina" za kompaniju te da bi od industrijskog poslovanja mogli ostvariti negativni novčani tok od dvije milijarde dolara. To bi bio snažan negativni zaokret u odnosu na prošlu godinu kada je ostvaren novčani tok od 4,23 milijardi dolara. "GE-ovi izazovi u 2019. su složeni, ali jasni", napisao je Culp u prošlomjesečnom priopćenju.

John Inch, analitičar u Gordon Haskettu, objavio je u ponedjeljak kako konglomerat vjerojatno može izgubiti 2,5 milijarde dolara slobodnog novčanog toka u prvom tromjesečju. "U tom slučaju obvezničko tržište i rejtinške agencije neće biti zadovoljne", ocijenio je Inch. U tom kontekstu GE-u nije "dobro sjela" kazna Europske komisije od 52 milijuna eura zbog davanja netočnih informacija prilikom preuzimanja danskog proizvođača lopatica za vjetroturbine LM Wind. GE je prije dvije godine zatražio odobrenje EU-a za kupnju LM Winda, ustvrdivši tom prilikom da razvija samo turbine od šest megavata, što nije bilo točno.   

Komentirajte prvi

New Report

Close