Gates gradi nuklearnu elektranu. Evo po čemu je sve projekt vrijedan 4 milijarde dolara drugačiji od drugih

Autor: Domagoj Puljizović , 17. lipanj 2024. u 13:02
Foto: Annette Riedl/DPA

Očekuje se da će Gatesov projekt koštati do 4 milijarde dolara, od čega će polovinu izdvojiti Ministarstvo energetike SAD-a.

Osnivač Microsofta Bill Gates izjavio je u nedjelju da je “prilično uvjeren” da će se njegov projekt razvoja nove generacije nuklearne energije nastaviti bez obzira na to kako će izgledati odnos političkih snaga u Washingtonu dogodine jer podrška razvoju nuklearne energije u SAD-u postoji s obje strane političkog spektra, naglasio je.

Naime, Gatesova tvrtka TerraPower prošli je tjedan u Kemmereru u saveznoj državi Wyoming započela izgradnju nuklearne elektrane koja za hlađenje koristi tekući natrij, a ne vodu što bi proces proizvodnje električne energije trebalo učiniti jednostavnijim, sigurnijim i jeftinijim, piše CBS.

Gatesova tvrtka u ožujku je Nuklearnoj regulatornoj komisiji podnijela zahtjev za građevinsku dozvolu naprednog nuklearnog reaktora koji koristi natrij.

Problemi zbog Rusije

Projekt bi s proizvodnjom energije trebao započeti do 2030. godine, a ovo je prvi put nakon nekoliko desetljeća da neka tvrtka pokušava postaviti reaktore u segmentu komercijalne proizvodnje energije u SAD-u.

Nuklearna energija funkcionira bez ispuštanja stakleničkih plinova koji štetno utječu na klimu. Lokacija nove elektrane nalazi se uz elektranu Naughton, koja bi s korištenjem ugljena trebala prestati 2026. godine, a s korištenjem prirodnog plina desetljeće kasnije, ističe Associated Press.

S obzirom na to da nuklearna energija svoju svrhu nalazi i izvan klimatskih pitanja, Gatesov projekt ima dvostranačku podršku. Dok demokrati u njemu vide vrijedan izvor čiste energije, republikanci bi mogli biti zainteresirani za energetsku sigurnost, smatra milijarder.

Prepreku projektu u početku je predstavljala činjenica da bi uransko gorivo nužno za rad Gatesove nuklearne elektrane trebalo dolaziti iz Rusije, a zbog agresije na Ukrajinu projekt je odgođen s 2028. na 2030. godinu.

Energija stotinama tisuća domova

Međutim, dobavljači urana u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi, zajedno s eventualnom opskrbom iz rudnika u SAD-u i Kanadi omogućit će nastavak projekta, uvjeren je Gates.

Očekuje se da će Gatesov projekt koštati do četiri milijarde dolara, od čega će polovinu izdvojiti Ministarstvo energetike SAD-a.

Tvrtkin reaktor od 345 megavata u punom pogonu mogao bi proizvesti do 500 megavata energije što je dovoljno za opskrbu 400 tisuća američkih domova.

Komentirajte prvi

New Report

Close