Francuzi se oprostili od posljednjeg konvoja s dijelovima za golemi Airbus

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2020. u 22:00
Poruka ‘Zbogom Saint-Nazaire’ upućena je tvornici u kojoj su sastavljanje pojedine sekcije/REUTERS

Airbus i dalje ima rekordne narudžbe za manje zrakoplove, ali za A380-icu su smanjene.

Posljednji konvoj dijelova za najveći putnički zrakoplov na svijetu Airbus A380 prošao je prema montažnom pogonu na jugozapadu Francuske, dok su mu stanovnici sela kroz koje je prolazio i radnici pljeskali, pozdravljajući izgradnju posljednjeg superjumba.

Kamioni koji su prevozili tri dijela trupa provukli su se kroz selo Levignac na putu za Toulouse, gdje će posljednji A380 biti sastavljen prije nego što se proizvodnja ugasi, samo 14 godina nakon ulaska tog modela u službu.

Jedan kamion je nosio natpis „Zbogom Saint-Nazaire“, što je naziv francuske tvornice u kojoj su neke sekcije sastavljane. „Učinio je regiju živom, zajedno sa selima koja okružuju pogon i ljudima koji su ga gradili. Veličanstven je“, rekla je za Reuters Christiane Inard, koja je od 2004. promatrala kako gotovo 300 konvoja prolazi ispred njene kuće.

40

milijuna eura dobiti ostvario je Airbus u prvom tromjesečju ove godine, a 283 milijuna eura godinu ranije

Suočen sa slabom prodajom „četveromotornog čudovišta“ kojega su u ekonomičnosti potukli manji mlažnjaci poput Airbusa A350 i Boeinga 787, Airbus je još lani najavio kraj njegove proizvodnje.

Airbus i dalje ima rekordne narudžbe za manje zrakoplove, ali za A380-icu su smanjene i to baš kad se zrakoplovni sektor suočava sa silnim pritiscima zbog pandemije i njome izazvane krize.

Airbus je nedavno objavio da se njegova neto dobit u prvom tromjesečju gotovo istopila dijelom i zbog odluke o obustavi proizvodnje A380. Kompanija je poslovala s neto dobiti od 40 milijuna eura. U istom razdoblju prošle godine iznosila je 283 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close