Francuski trgovci pritišću proizvođače da snize cijene

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Trgovci mješovitom robom zaustavili su narudžbe pojedinih proizvoda tijekom prošle godine, taktika u pregovorima dodatno zaoštrena zbog inflacije.

Čelnik najvećeg francuskog lanca supermarketa E.Leclerc pozvao je sve velike tvrtke koje se bave robom široke potrošnje da snize svoje cijene nakon što je konkurentski lanac Carrefour izbacio s polica proizvode Pepsicoa zbog neslaganja u pregovorima oko cijena.

Trgovci mješovitom robom u nekoliko zemalja, uključujući Njemačku i Belgiju, zaustavili su narudžbe pojedinih proizvoda tijekom prošle godine, taktika u pregovorima dodatno zaoštrena zbog inflacije, piše Reuters.

“Moramo u nadolazećem mjesecu uvjeriti sve velike dobavljače koji su pogriješili pretjerano povećavši svoje cijene, da ih sada snize ili umjerenije”, rekao je Michel-Edouard Leclerc u objavi na društvenoj mreži LinkedIn.

E.Leclerc nije odgovorio na zahtjev za komentar i pitanja o tome hoće li također povući Pepsico ili neke druge proizvode. Francuska je u burnim raspravama o cijenama osnovnih namirnica, a maloprodajni lanci tvrde da su povećanja cijena proizvođača neopravdana.

U nastojanju da smanji inflaciju, koja je u Francuskoj porasla u prosincu u odnosu na studeni, vlada u Parizu zatražila je od trgovaca na malo i dobavljača da okončaju godišnje pregovore o cijenama u siječnju, dva mjeseca ranije nego što je uobičajeno.

Carrefour je u četvrtak priopćio da njegove trgovine u Belgiji, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj više neće na policama imati Pepsi, Lay’s Crisps, Cheetos i 7up zbog “neprihvatljivog poskupljenja”.

”Razgovara smo s Carrefourom mnogo mjeseci i nastavit ćemo se angažirati u dobroj vjeri kako bismo pokušali osigurati da naši proizvodi budu dostupni”, poručili su iz kompanije PepsiCo. Na francuskom tržištu PepsiCo je u 2022. ostvario oko jedan posto ukupnih prihoda prema brojkama Nielsena koje je analizirao Barclays.

Komentirajte prvi

New Report

Close