Francuski BDP rast će 0,3% u 2. kvartalu

Autor: Tomislav Pili , 13. svibanj 2019. u 21:59
Ekonomisti ističu kako je oporavak osobne potrošnje i dalje razočaravajuć/REUTERS

Drugom gospodarstvu eurozone BDP raste po istovjetnoj stopi već tri uzastopna kvartala.

Francusko gospodarstvo – drugo po veličini u eurozoni – zadržat će umjereni tempo rasta, može se iščitati iz projekcija tamošnje središnje banke.

Banka Francuske objavila je u ponedjeljak da bi BDP trebao porasti 0,3 posto u drugom tromjesečju što znači da na gospodarstvo nije značajnije negativno utjecala prosvjedna kampanja "žutih prsluka". Središnja banka dodala je u svom redovitom mjesečnom makroekonomskom izvješću da je sentiment u proizvodnom sektoru u travnju pao na 99 bodova, sa stotinu koliko je iznosio mjesec dana ranije.

U uslužnom sektoru sentiment je također oslabio sa 101 na 100 bodova. Podsjetimo, prošli mjesec službeni podaci su pokazali kako je francusko gospodarstvo u prvom tromjesečju zabilježilo 0,3 posto ekonomskog rasta. Time je BDP porastao po istovjetnoj stopi već treći uzastopni kvartal. Unatoč tome, dio ekonomskih analitičara ističe kako je razočaravajuće da se osobna potrošnja nije snažnije oporavila, imajući u vidu vladine najave snižavanja poreza i povećanja mirovina čime želi malo umiriti "žute prsluke".

Podsjetimo, "žuti prsluci" prosvjeduju već 26 vikenda, no prošle subote primjetno je slabljenje njihova entuzijazma s obzirom da ih je na ulicama bilo svega nekoliko tisuća u cijeloj Francuskoj. Nakon što je vlada u Parizu u prosincu najavila paket od 10 milijardi eura, s ciljem povećanja standarda najsiromašnijih radnika i umirovljenika, krajem travnja predsjednik Emmanuel Macron najavio je porezno rasterećenje od pet milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close