Francuska vlada ne želi popustiti pred štrajkašima

Autor: Saša Paparella , 12. siječanj 2020. u 21:59
Stotine tisuća Francuza opet su prosvjedovale, no odaziv je bio manji nego ranije/REUTERS

Vlada ipak uključila u prijedlog zakona klauzulu kojom se povećava dob za mirovinu sa 62 na 64 godine.

Francuska vlada ne popušta pred zahtjevima sindikata te je u petak uključila u prijedlog zakona spornu klauzulu kojom se povećava dob za odlazak u punu starosnu mirovinu sa 62 na 64 godine, dok postoje znakovi da višetjedni ulični prosvjedi protiv mirovinske reforme gube na snazi.

Vlada želi zamijeniti 42 mirovinske sheme jednim univerzalnim bodovnim sustavom i povisiti dobnu granicu za odlazak u punu mirovinu sa 62 na 64 godine, zbog čega su francuski sindikati organizirali masovne prosvjede koji traju nekoliko tjedana. Prema prijedlogu zakona dob za punu starosnu mirovinu povećava se na 64 za osobe rođene do 1965.  Sukladno tom prijedlogu i dalje se može ići u mirovinu sa 62 godine, ali radnici koji se odluče tada umiroviti neće dobiti maksimalan iznos mirovine. 

Ako predsjednik Emmanuel Macron uspije progurati zakon postat će prvi poslijeratni francuski vođa koji je uspio uzdrmati mirovinski sustav. Radikalni sindikati traže od vlade da odustane od prijedloga, dok je najveći francuski sindikat, reformistički CFDT, otvoren za jedinstvenu mirovinsku shemu. Međutim, i oni poručuju kako je zalaganje za povećanje dobne granice "prelazak crvene linije".

  Stotine tisuća ljudi prosvjedovalo je u gradovima širom Francuske, ali je odaziv bio manji nego na prijašnjim prosvjedima. Prema procjeni policije, oko 280.000 osoba prosvjedovalo je u više od 80 francuskih gradova. Sindikati ističu da je na ulicama bilo 800.000 ljudi.  U Parizu je sindikat CGT, koji vodi prosvjede, prebrojao 370.000 prosvjednika. "Uz univerzalni bodovni sustav svi su na gubitku. Macron povuci svoj plan!", pisalo je na transparentima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close