Francuska pomoć farmerima razjarila Nijemce i Španjolce

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2015. u 22:00
Prosvjednici na blokadama prema Njemačkoj čak kontroliraju robu na kamionima

Sporna odluka Pariza da farmere koji prosvjeduju već tjedan dana pomogne s 1,1 milijardom eura i pokrene kampanju ‘Jedimo francusko’.

Njemačke i španjolske udruge poljoprivrednika žestoko su reagirali na najave francuske vlade o pomoći farmerima zaprijetivši čak i bojkotom francuske hrane.

Njemačka udruga mljekara MIV priopćila je kako je poslala pismo Europskoj komisiji u kojem tvrdi da će odluka Francuza kompromitirati liberalizaciju europskog tržišta mlijeka. Njime su u travnju ukinute kvote koje su bile na snazi tri desetljeća. "Ako je odluka donijeta uz podršku francuskog ministarstva poljoprivrede, a koja je u suštini trgovinski bojkot njemačkih proizvoda, to dovodi u pitanje temeljna europska načela", tvrdi čelnik MIV-a Eckhard Heuser, a prenosi Reuters.

Slično je poručila i španjolska udruga poljoprivrednika UPA zaprijetivši bojkotom francuske hrane. Njemačku i španjolsku reakciju izazvala je, podsjetimo, prošlotjedna odluka Pariza da pokrene kampanju "Jedimo francusko" koja bi trebala povećati prodaju tamošnjih prehrambenih proizvoda. Vladin je to odgovor na prosvjed farmera zbog niskih cijena mesa i mlijeka.

Prosvjed se nikako ne smiruje, iako je država objavila da će farmere financijski podržati s ukupno 1,1 milijardi eura kroz porezne olakšice, odgode plaćanja dugova i kreditna jamstva. Razjareni francuski farmeri blokirali su ceste prema Njemačkoj i Luksemburgu. Prosvjednici na blokadama čak provjeravaju robu u kamionima koja ulazi u Francusku. Stoga je Europska komisija zatražila od Pariza da osigura slobodan protok roba. Ministar poljoprivrede Stephane Le Foll izjavio je kako blokade ne odražavaju stav vlade u Parizu.

Prosvjednici poručuju

Marginaliziraju nas prerađivači i trgovci

Francuske, ali i europske poljoprivrednike u cjelini ove godine snažno pritišće pad cijena mesa. Cijena svinjetine pala je za gotovo petinu, dijelom i zbog ruske zabrane uvoza europskog mesa kao odgovora na zapadne sankcije. No, francuski farmeri tvrde da su se na prosvjed odlučili zbog pada cijena uslijed pritiska inozemne konkurencije te što ih domaći prerađivači i trgovci marginaliziraju. Zbog toga se cijeli niz francuskih farmi našao pred bankrotom, tvrde prosvjednici.

Komentirajte prvi

New Report

Close