Francuska ekonomija porasla više od očekivanja

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2022. u 22:00
Ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire/Reuters

Vladina je brojka na donjoj granici niza službenih procjena, pa je tako središnja banka rast u 2021. procijenila na 6,7 posto.

Francusko gospodarstvo nadmašilo je vladine procjene u 2021. godini i poraslo znatno snažnije od očekivanih 6,25 posto, izjavio je u utorak ministar financija Bruno Le Maire.

On je u razgovoru za RTL radio ostao pri svojoj prognozi da će francusko gospodarstvo ove godine porasti četiri posto. Iako je rast broja slučajeva zaraze novom varijantom koronavirusa omikronom izazvao poremećaje u nekim sektorima, oni po njegovoj ocjeni nisu ozbiljna prijetnja gospodarstvu.

Najnovija varijanta povećala je prosječni broj novih slučajeva zaraze tokom 24 sata na rekordnih 167.338, što je peterostruko više nego prije mjesec dana, podsjeća Reuters.

“Možda će u siječnju biti poteškoća, ali ne postoji nikakav rizik da bi omikron mogao paralizirati gospodarstvo”, rekao je. U 2021. gospodarstvo je pak nadmašilo vladinu prognozu i poraslo znatno snažnije od 6,25 posto, naglasio je Le Maire.

Vladina je brojka na donjoj granici niza službenih procjena, pa je tako središnja banka rast u 2021. procijenila na 6,7 posto, Međunarodni monetarni fond na 6,75 posto, a Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj na 6,8 posto.

Ministar financija istaknuo je i da je proračunski deficit u 2021. bio “znatno niži” od 8 posto BDP-a, dok ga je vlada procijenila na 8,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close