Francuska će uložiti još 100 milijardi eura za izlazak iz recesije

Autor: Poslovni dnevnik , 03. rujan 2020. u 21:59
Premijer Jean Castex najavio je otvaranje 160.000 radnih mjesta tijekom iduće godine/REUTERS

Paket poticaja uključuje 35 milijardi eura za jačanje konkurentnosti gospodarstva, 30 milijardi eura za ekološki prihvatljive energetske mjere i 25 milijardi za pomoć u zaštiti radnih mjesta.

Francuska planira utrošiti 100 milijardi eura kako bi izvukla gospodarstvo iz oštrog pada, kazali su u četvrtak vladini dužnosnici, a premijer je najavio 160.000 novih radnih mjesta u 2021. godini.

Novi paket poticaja uključuje 35 milijardi eura za jačanje konkurentnosti gospodarstva, 30 milijardi eura za ekološki prihvatljive energetske mjere i 25 milijardi za pomoć u zaštiti radnih mjesta, pojasnili su dužnosnici.

Sektor transporta dobit će 11 milijardi eura, od čega će 4,7 milijardi pripasti željeznici. Milijarda eura bit će isplaćena u obliku izravne pomoći za industrijske projekte, uključujući 600 milijuna eura koji bi trebali pomoći kompanijama da vrate proizvodnju u Francusku.

Vrijednost poticaja odgovara četiri posto BDP-a, što znači da Francuska ulaže više državnog novca u gospodarstvo od svih ostalih velikih europskih zemalja, rekao je jedan od dužnosnika uoči objave plana.

“Cilj je plana sačuvati naše gospodarstvo od urušavanja i spriječiti eksploziju nezaposlenosti”, rekao je premijer Jean Castex.

Poticaji su uglavnom usmjereni na kompanije i gotovo uopće ne ciljaju jačanje osobne potrošnje, tradicionalnog pokretača francuskog rasta za razliku od Njemačke koji sniženom stopom PDV-a cilja baš potrošače.

Vlada računa da će plan gospodarstvu omogućiti povratak na pretpandemijsku razinu do 2022. godine. Francusko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo 13,8 posto. U cijeloj 2020. trebalo bi se smanjiti 11 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close