FOTO: U hrvatskom susjedstvu zrak je toliko zagađen da je opasan po zdravlje, no nije ni Zagreb daleko

Autor: Goran Jungvirth , 10. siječanj 2020. u 09:05
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U Sarajevu je jutros zabilježeno veliko zagađenje zraka.

Prema informacijama koje su objavljene na stranici Zrak.Ekoakcija index kvaliteta zraka iznosi 386 u Sarajevu.

Prema pisanju Oslobođenja zbog toga su moguće ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo. Tijekom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom.

Najveća svjetska online baza na kojoj možemo provjeriti kvalitet zraka Air Visual, također pokazuje da je zrak u Sarajevu izuzetno zagađen, a index zagađenosti iznosi 318, koliko pokazuje mjerač na Skenderiji, dok mjerač u krugu Američke ambasade u BiH pokazuje index zagađenosti od 343.

Prema stranici Air Visual i zrak u Zagrebu je loše kvalitete, odnosno ‘nezdrav je (unhealthy)’ s indeksom zagađenosti 153, dok se u dijelovima Novog Zagreba penje i do 168.

U Zagrebu je ‘umjerena (moderate)’ zagađenost zraka tek u Dubravi i prema Sesvetama, s indeksom 86.

Prema ljestvici Air Visuala Zagreb je 16. po redu glavni grad po zagađenosti zraka, Beograd je na 11., Priština na 6., Skopje na 4., a Sarajevo na 3.

Prvi je Bishkek, Kyrgyzstan, a 2. Delhi u Indiji.

Inače, Srbija je prva u Europi po zagađenju zraka i deveta u svijetu, pokazala su nedavno objavljena opsežna istraživanja Globalnog saveza za zdravlje i onečišćenje (GAHP).

Prema pisanju srpskog Energetskog portala koji prenosi beogradski Blic, čak 175 ljudi na 100.000 stanovnika prijevremeno umre u Srbiji zbog nekog onečišćenja kojem je izloženo u svom okruženju. Istraživanje prema kojem je Srbija svrstana u sam europski vrh i među prvih deset zemalja u svijetu rađeno je na uzorku od 100.000 stanovnika. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Valter im ošo u penziju?

bude rezač etiketa već nekaj smislil

New Report

Close