FOTO: Jeff Bezos predstavio letjelicu za put na mjesec

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. svibanj 2019. u 11:29
Foto: Reuters

Na južnom polu Mjeseca ima vode koja bi se mogla koristiti za proizvodnju vodika, goriva za ostale istraživačke misije u svemiru.

Milijarder Jeff Bezos, vlasnik Amazona i tvrtke za komercijalizaciju svemira Blue Origin, u četvrtak je predstavio maketu buduće svemirske letjelice za spuštanje na Mjesec i ponudio niz detalja o strategiji koju razvija s američkom vladom čiji je cilj uspostava lunarne baze u roku od pet godina, javljaju agencije.

Bezos je na konferenciji za medije kazao da bi mjesečeva letjelica "Blue Moon" mogla dostavljati razne vrste tereta na nepristupačnu površinu Mjeseca, možda čak i ljude.

Američki potpredsjednik Mike Pence je ožujku zatražio od NASA-e da izgradi svemirsku platformu u mjesečevoj orbiti i dovede američke astronaute na mjesečev južni pol do 2024., "kako god zna i umije", četiri godine ranije nego se prethodno planiralo.

Na južnom polu Mjeseca ima vode koja bi se mogla koristiti za proizvodnju vodika, goriva za ostale istraživačke misije u svemiru.

"Sviđa mi se to. Možemo pomoći da se rok ispoštuje, ali samo zato jer smo rad na lunarnoj letjelici počeli prije tri godine. Vrijeme je da se vratimo na Mjesec i da ovaj puta i ostanemo", rekao je Bezos.

"Ovo je fantastično vozilo i ide na Mjesec", kazao je Bezos.

Letjelica na Mjesec može dopremiti do četiri mala rovera, rekao je, te predstavio jedan od njih veličine kolica za golf.

Također je predstavio novi raketni motor BE-7 s potiskom od 4535 kilograma.

Blue Origin sa sjedištem u Kentu, Washington, razvija i dvije rakete: New Shepard za kratke turističke svemirske letove i New Glenn za teške terete.

Shepard bi s komercijalnim podorbitalnim letovima mogao krenuti do kraja ove godine, a raketa New Glenn bi trebala biti završena do 2021.

Komentirajte prvi

New Report

Close