FOTO: Amerikanci pokazali novi moćni nuklearni bombarder

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2022. u 12:11
Foto: Reuters

Pogledajte kako izgleda bombareder od 750 milijuna dolara

Tvrtka Northrop Grumman u petak je predstavila novi mlažnjak B-21 “Raider”, prvi iz nove flote nevidljivih nuklearnih bombardera dugog dometa za zračne snage Sjedinjenih Država.

B-21 predstavljen je tijekom ceremonije u Northropovoj tvornici u Palmdaleu u Kaliforniji, nudeći javnosti prvi pogled na novi bombarder. B-21 moći će nositi konvencionalno i nuklearno oružje diljem svijeta koristeći sposobnost dugog dometa i punjenja gorivom u zraku, ističe Reuters.

Predviđalo se da će svaki zrakoplov koštati otprilike 550 milijuna dolara u dolarima iz 2010. godine ili oko 750 milijuna dolara u današnjim dolarima prilagođenima inflaciji. Zračne snage planirale su kupiti najmanje 100 aviona i započeti zamjenu bombardera B-1 i B-2.

Northrop naziva avion šestom generacijom zrakoplova s ​​obzirom na njegovu sposobnost povezivanja s drugim zrakoplovima i jednostavnog integriranja budućeg oružja u arhitekturu svog sustava.

B-21 također ima izdržljiviji površinski materijal koji omogućuje nevidljivost i koji će zahtijevati manje održavanja te svesti operativne troškove i zastoje na minimum, rekao je Doug Young, potpredsjednik sektora i generalni direktor u Northrop Grumman Aeronautics Systems.

Šest aviona, koji bi trebali imati prvi let sredinom 2023. godine, u različitim su fazama sklapanja. Više od 8000 ljudi iz Northrop Grummana, industrijskih partnera i zračnih snaga trenutno radi na programu.

Komentirajte prvi

New Report

Close