Formirana cijena potencijalnog lijeka protiv koronavirusa, nije nimalo jeftin

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. srpanj 2020. u 08:18
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Remdesivir ima najviše izgleda u borbi portiv koronavirusa.

Kalifornijska biofarmaceutska kompanija Gilead definirala je cijene remdesivira, potencijalnog lijeka za Covid-19, što uključuje petodnevni tretman u Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim razvijenim zemljama

Prema odluci čelnika Gileada, cijena petodnevnog tretmana remdesivirom iznosit će 2340 dolara. Cijenu manju od 5080 dolara preporučio je Institut za ekonomsku analizu, prenosi N1.

Ta američka skupina za istraživanje cijena je predložila da cijena lijeka iznosi između 2520 do 2800 dolara, ako jeftiniji steroid deksametazon, koji nije zaštićenen patentom, bude odobren za liječenje od koronavirusa.

Remdesivir ima najviše izgleda u borbi portiv koronavirusa jer je upotreba lijeka skratila vrijeme potrebno za oporavak u kliničkim istraživanjima, a lijek je već odobren za hitnu upotrebu kod nekih pacijenata u SAD-u. Deksametazon se u međuvremenu također pokazao kao potencijalno dobar lijek.

Cijena remdesivira za američke pacijente s privatnim osiguranjem iznosit će 520 dolara za jednu dozu, a kako se liječenje sastoji od šest doza, ukupna cijena će biti 3120 dolara. To je 33 posto više nego što će Gilead naplatiti vladama razvijenih zemalja – 390 dolara za dozu, odnosno 2340 dolara za ciklus, što je i cjena za američke pacijente s osiguranjem u okviru vladinih programa zdravstvene zaštite Medicare Medicaid.

Komentirajte prvi

New Report

Close