Finci zatvorili četiri granična prijelaza s Rusijom. Izbio sukob policije i azilanata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. studeni 2023. u 11:00
Foto: Unsplash

Snimke s društvenim mreža pokazuju kako je finska granična policija morala upotrijebiti suzavac zbog veće skupine migranata koja se pokušala probiti u Finsku iz Rusije.

Finska je zatvorila četiri prijelaza na granici s Rusijom nastojeći zaustaviti višednevni priljev tražitelja azila, za koji Helsinki kaže da ga je potaknula Moskva. Finska granična straža u petak je objavila da će od ponoći po lokalnom vremenu postaviti barijere na graničnim prijelazima Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niirala u jugoistočnoj Finskoj, preko kojih prolazi većina putovanja između dviju zemalja.

“Imali smo veće brojke kao u ponedjeljak 39 i u srijedu 75. Jučer je bilo prilično mirno, ali danas je ponovno više od sto ilegalnih imigranata došlo u jugoistočni okrug Finske”, rekao je kapetan Jussi Vainikka iz finske granične straže Reutersu u Nuijamai.

Snimke s društvenim mreža pokazuju kako je finska granična policija morala upotrijebiti suzavac zbog veće skupine migranata koja se pokušala probiti u Finsku iz Rusije.

 Oko 300 azilanata stiglo u Finsku ovog tjedna

Finska vlada optužila je Rusiju za usmjeravanje migranata na prijelaze u znak odmazde za svoju odluku da poveća obrambenu suradnju sa Sjedinjenim Državama, što je Kremlj odbacio. Finska dijeli 1340 kilometara granice s Rusijom, koja je također i vanjska granica EU-a.

Oko 300 tražitelja azila, većinom iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije, stiglo je u Finsku ovog tjedna, podaci su granične straže. Kremlj je rekao da Finska čini “veliku pogrešku” zatvaranjem graničnih prijelaza i da potez Helsinkija uništava bilateralne odnose.

Granična agencija Europske unije Frontex u petak je rekla Reutersu da će poslati službenike u Finsku da pomognu u zaštiti granice. Finska ministrica financija Riikka Purra iz antiimigracijske stranke Finaca u televizijskom je intervjuu u četvrtak rekla da je njezina zemlja spremna zatvoriti sve prijelaze na ruskoj granici ako bude potrebno.

Komentirajte prvi

New Report

Close